Захарова обвини Молдова в двоен стандарт - не пуснала руски наблюдатели на вота в Гагаузия

Денонсиране на споразуменията с ОНД

Мария Захарова

Мария Захарова

Москва заяви, че Молдова показала "неприятелски подход" към Русия, демонстрирайки склонност към "двойни стандарти", като е възпрепятствала участието на руски наблюдатели в изборите за губернатор в Гагаузкия автономен район, предадоха държавните медии на страната.

"Руски представители винаги са участвали в наблюдението на изборите за ръководител на тази област. За съжаление, този път на руското посолство в Молдова не беше предоставена такава възможност, за разлика от служителите на дипломатическите мисии на редица други държави." - заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Въпреки че поканата на международни наблюдатели на национални и местни избори в страната е въпрос на вътрешни работи, Захарова посочи, че Молдова се е ангажирала "да се стреми да улесни достъпа на международни наблюдатели до изборни процеси, провеждани на по-ниско от национално ниво, до общинско (местно) ниво", съгласно споразуменията с Общността на независимите държави (ОНД).

През февруари миналата година молдовският външен министър Нику Попеску заяви в интервю за местни медии, че страната ще започне да денонсира споразуменията с ОНД с оглед на стремежа на Кишинев към европейска интеграция, като по този начин ще преустанови участието си в организацията.

ОНД е регионална организация, създадена след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. от бившите му членове с цел насърчаване на сътрудничеството в областта на икономиката, политиката и сигурността.

"Кишинев за пореден път показа неприятелски подход към Русия, демонстрирайки склонността си към двойни стандарти", смята Захарова.

Тя заяви, че Москва очаква с нетърпение втория тур на изборите в Гагаузия и се надява, че на избирателите ще бъде дадена "възможност истински да изразят волята си", като добави, че се надява новоизбраното ръководство на региона да "продължи линията на развитие на традиционните връзки с нашата страна и руските региони".

Първият тур на изборите, който започна в неделя, не излъчи кандидат, който да постигне необходимия брой гласове за категорична победа, което наложи провеждането на втори тур, насрочен за 14 май.

На втория тур ще се изправят Григорий Узун, издигнат от Социалистическата партия, ръководена от бившия молдовски президент Игор Додон, и Евгения Гуцул, кандидат на проруската партия "Шор". /БГНЕС