Захарова с нова порция антиевропейска и антибългарска риторика

Има и по-забавно от глупостта на българските русофоби, иронично коментира говорителката на Сергей Лавров

Мария Захарова

Мария Захарова

"Вече писах за глупостта на русофобите в България, чиито официални власти ми „забраниха” да бъда в небето над страната им.

Но колкото минава времето, толкова по-интересно става.

На простия въпрос към служителите на ЕС „какво беше това?“, журналистите получиха екстравагантни отговори".

Това пише с ирония в канала си в Телеграм говорителят на руското МВнР Мария Захарова, използвайки познатата антиевропейска и антибългарски риторика.

Какво пише още Захарова, която е забранителния списък на ЕС, заради което България не разреше на самолета на Лавров да премине през нашето въздушно пространство, пътувайки за среща на ОССЕ в Скопие:.

Говорителят на Европейската служба за външна дейност на ЕС Питър Стано (27 ноември): „Евентуалното пътуване на Лавров до Северна Македония за участие в срещата на министрите на ОССЕ не би било нарушение на европейските санкции... Ако страните позволят на руски самолет да лети над територията на ЕС или ако властите на Северна Македония одобрят личното участие на Лавров, няма да имаме нищо против.

Говорителят на Европейската комисия Адалберт Янс (30 ноември): „Както знаете, ЕС има забрана за полети на руски самолети, но включва много кратък списък с изключения и държавите-членки на ЕС могат да прилагат тези изключения.

Те също нямат задължение към Европейската комисия да информират нея или други държави за прилагането на изключения. Това са правните норми, които съществуват днес. Що се отнася до причините за изключения от санкциите, сред тях са хуманитарни и други причини.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (30 ноември): „Работата на ОССЕ е да организира срещи на ОССЕ. Редица страни от НАТО са участници в ОССЕ, но не е моя работа да давам съвети за организирането на подобни срещи. Моите правомощия включват организиране на срещи на страни-членки на НАТО.

Българският външен министър Мария Габриел (29 ноември): „Полетът на Лавров (през българското въздушно пространство) е обусловен от предимствата, които му се предоставят, за да има възможност да участва в международни форуми... Ако в списъка на делегацията има човек, който е включен в списъците със санкции на ЕС, тогава неговото прелитане няма да бъде разрешено."

Ръководителят на пресслужбата на Европейската комисия (ЕК) Ерик Мамер (Франция) очаквано не намери отговор на съответния въпрос на медиите по време на брифинга и препоръча този въпрос да бъде адресиран до гръцките власти.

А Адалберт Янц (Полша), който наблюдава отразяването на транспортните въпроси в ЕК, каза, че за да предостави пълен отговор, пресслужбата ще трябва да „предприеме определени усилия“.

За онези журналисти, които се интересуваха от въпроса (и за невежия Ерик Мамер също), ние обясняваме:

Регламент за санкциите на Съвета на ЕС № 2014/145/CFSP (относно личните ограничения) позволява на страните-членки на ЕС, по изключение, да разрешат влизане в ЕС дори на санкционирани лица, ако това е необходимо за участието им в международни събития в рамките на ОССЕ. Очевидно пресслужбата на ЕК съвсем се е объркала в тънкостите на собственото си, толкова внимателно разработено санкционно законодателство.

Безплатен съвет към всички тези изпълнители на антируски санкции: ако за пореден път забравите какви конкретни санкции сте предприели и защо, както и името си, свържете се с Постоянното представителство на Русия в Европейския съюз. Там професионалистите водят хроника на алогизмите на ЕС и ще помогнат.