Захарова демагогства: Загрижени сме за Аналена Бербок - има проблем с паметта или...

Мария Захарова

Мария Захарова

Изявлението на германския външен министър Аналена Бербок, че руският президент Владимир Путин отказва да участва в преговорите за разрешаване на конфликта в Украйна, ни кара да се тревожим за нейното състояние. Това заявила официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

В интервю за телевизионния канал ZDF Бербок каза, че половината свят работи за защита на мира всеки ден, „но руският президент за съжаление е напълно неподготвен за разговор.”

„Вече започвам да се тревожа за състоянието на Бербок. Или има нещо с паметта си, или с логиката, или... Нека напомним на германския министър, че целият свят вече вижда това, а не само неговата „половина“, написа дипломатът в Telegram канала.

Захарова подчерта, че ЕС, САЩ и Великобритания „буквално ежедневно“ вземат решения за увеличаване на доставките на оръжия в зоната на конфликта. „Ако това е, което те съвсем сериозно имат предвид под „защита на мира“, тогава тезите в германското външно министерство са написани от изкуствен интелект, в който не е заредено нищо освен прессъобщения от уебсайта на Държавния департамент“, продължи тя.

Тя припомни, че Русия се съгласи на преговори незабавно, „веднага след като Киев я помоли за това през пролетта на 2022 г.“ „Вярно, тогава тогавашният британски премиер Борис Джонсън дойде при Зеленски и убеди представители на киевския режим да ги прекъснат“, отбеляза Захарова.

"Под натиска на Съединените щати през септември 2022 г. Зеленски подписа указ, забраняващ всякакви преговори с Москва. И така, какво точно казва Аналена?“ - заключи дипломатът.

Руският президент Владимир Путин по-рано подчерта, че Русия никога не е отказвала преговори - за разлика от украинската страна. Но тъй като Москва е била измамена многократно, сега трябва да разбере „с кого и как да се справи“ и до каква степен на кого може да се вярва. Путин посочи, че споразуменията трябва да се основават на проектите на Истанбулските споразумения от 2022 г., но да отчитат днешните реалности. Кремъл също многократно е отбелязвал, че Руската федерация ще преговаря при свои собствени условия и няма да приеме опити да ѝ бъдат наложени правила.