Законът Магнитски е лустрация за корумпирани русофили

Целият политически елит да разбере, че хитроумният им план да се преструват на умряла руска лисица е разкрит и ножът е опрял до кокала

Димитър Попов

Българските имена в закона Магнитски са предупреждение към родните елити, че САЩ смятат България за Троянски кон на Русия в НАТО и в свободния демократичен свят, и че те няма да позволят алианса да бъде превзет отвътре. Подбора на имената и в първия списък от 2021 година, и  във втория от тази година е направен така, че да не остави никакво съмнение по този въпрос.
Делян Пеевски беше емблематично име, свързано с Южен поток и с изчезналите 800 милиона, вложени в начинанието от Русия. Васил Божков е обвиняван в руски протекции, а след бягството си в Дубай, той дори получи предложение за руско гражданство и руска закрила от преследването на българските власти. 
От новите петима в този списък, всички са 

проводници на руско влияние

 Румен Овчаров е емблематично име, свързано с руския газ и с ядрената енергетика, Александър Николов и Иван Генов са директно обвинявани за корупция около АЕЦ Козлодуй, Николай Малинов е носител на орден от Путин и водач на путинофилите в България, а Владислав Горанов се спряга както за приближен до Васил Божков, така и до Делян Пеевски.
По тези имена ясно личи и къде САЩ виждат руското влияние у нас. Едната сфера е енергетиката,  където корупцията по руска линия е всеобхватна. От миналата година обаче България се еманципира от монопола на Газпром, а от ноември 2022 година има подписан договор с Уейстингхауз за доставка на ядрено гориво от Франция и САЩ. Списъкът Магнитски, заедно с еманципирането от Булгаргаз и Росатом, отрязва пътя на хора като Овчаров в енергетиката и силно намалява корупционния им потенциал.
Другата сфера на влияние е политиката. Русофилските лобита имат не една и две политически партии. Санкционираните са свързани с ГЕРБ, ДПС и БСП, както и с извън парламентарни сили. Известно е, че и трите стари партии имат русофилски забежки в различни години на прехода. Техните обвързаности с имена от списъка са сигнал, че присъствието им във властта е нежелано и това предупреждение от САЩ има шанс да стане истинска

 лустрация за русофили във властта

 Причината е, че санкциите по „Магнитски” са в три посоки - първата е забрана за влизане в САЩ; втората е замразяване на лични активи и финансови операции в банковите системи на САЩ и Великобритания; третата са санкции срещу организации и фирми, които работят с имена от списъка. Това автоматически означава, че тези хора повече не могат да заемат публични длъжности в България, нито пък да стават министри или да имат друго участие във високите етажи на властта. Колкото и да показва гьонсуратлък, българският политически елит не може да си позволи нахалството да дразни САЩ, като застане открито зад русофилите от този списък.
Българският списък беше удължен веднъж тази година, очаква се да бъде удължен и втори път, а вероятно и трети, докато целия политически елит разбере, че хитроумния му план да се преструва на умряла руска лисица е разкрит и 

ножът е опрял до кокала

 Колко имена ще се наложи да бъдат санкционирани е спорен въпрос. Според запознати става дума за около 500 руски агенти за влияние, които успешно корумпират цялата политическа класа. Ако американците не спрат по средата на пътя, има шанс мнозина от тях да бъдат изолирани и руското влияние да намалее.
Разбира се, законът Магнитски не е създаден срещу България. Той действа от 2012 година и първо се прилага срещу Русия и Молдова. Целта му е 

да санкционира диктаторските режими

 там, които безнаказано  потъпкват човешките права, а освен това диктатори използват международната финансова система за пране на пари. По-късно в санкциите са включени още държави, като са добавени и мерки срещу фирми, които обслужват хора от списъка Магнитски. 
Не е обичайно американският закон да санкционира демократични държави, в които съществува върховенство на закона и правото. Първото изключение е направено за България - от 12 санкционирани в ЕС, 11 са в българския списък. Това е сигнал, че закона Магнитски се прилага с нова цел – да поощрява борбата на такива държави с руското влияние, и да мобилизира гражданите срещу корупцията по високите етажи на властта. 
В този смисъл 

България е тестова държава, 

но дали експериментът ще бъде успешен е различен въпрос. Имам основания дълбоко да се съмнявам в успеха поради твърде много дефицити на политическия терен. Самите американци досега доказват, че далеч не следват без компромиси принципите, които законът Магнитски прокламира.
Ще припомня, че въпреки очевидните обвързаности на БСП с корупция по руска линия, американското посолство в София и близките до него партии признаха миналата година БСП за партия на промяната, а ДБ и ПП обявиха БСП за свой коалиционен партньор и съмишленик. Няма логика учителят и вдъхновителят на Нинова Овчаров да е  сочен  като корумпиран русофил, пък БСП да е партия на промяната, нали!
Второ – лобистът на Кремъл Румен Радев беше подкрепен през 2020 от всички пронатовски и проевропейски партии, включително и от американското посолство. В което отново няма никаква логика – Радев беше сочен като геополитически проект на Москва още от 2016 година. Той не е ли свързан с корупцията с руско влияние у нас, след като и в инициативния му комитет има човек санкциониран по Магнитски? 
Трето – прави впечатление, че фигура като Симеон Сакскобурготски се радва на почит в американското посолство, макар че по време на управлението си Симеон се прочу с доста съмнителни сделки, като например продажбата на БТК, продажбата на енергоразпределителните дружества, подновяването на строежа на АЕЦ Белене, както и превъртането на външния дълг, донесло загуби от около 700 милиона. 
Четвърто – няма отговор на въпроса защо липсват в списъка Магнитски знакови имена като банкера Цветан Василев? Неговата съпричастност с корупция по руска линия отдавна е обект на коментари. 
Разделянето на наши и ваши хора в този списък, компрометирането на някои партии, и прикриването на други, финансирани от Василев и Божков, говори за американска намеса във вътрешно партийните битки, и то по време на избори, което е лош атестат за един съюзник.
И пето – не ми се вярва българските държавни институции да използват закона Магнитски като повод за разследване на посочените лица в списъка. Не вярвам също някои от тях да станат обвиняеми в България. Причината е, че българските елити са навързани като свински черва на тема корупция. В тях 

няма невинни

 Един да бъде даден жертва, ще се разприказва и цялата конструкция ще рухне. Става дума за изградена отдавна система на тотална обвързаност, където всеки е замесен с всеки, независимо дали се води русофил или американофил. 
Освен това в момента властта на Румен Радев е изцяло русофилска. И неговото МВР, и неговият ДАНС, няма да си мръднат пръста срещу Румен Овчаров или Николай Малинов, нито пък прокуратурата ще се задейства, докато под прозорците и непрекъснато искат оставката на главния прокурор.
Що се отнася до това дали е възможно „Магнитски” да създаде обществена среда на нетърпимост към корупцията, особено по руска линия, по-скоро смятам че това е невъзможно да стане с външен натиск. Първо защото над 70% от българските избиратели нямат нищо против да нарушат закона и да се оправят по „втория начин”, и второ, защото всеки четвърти българин се самообявява за русофил.
И въпреки това, прилагането на закона Магнитски е единствено възможен вариант за антикорупционен натиск върху политическите елити, както и за „осветяване” на руската агентура у нас. Вярно е, че той е само натиск и другото си зависи от нас, но той поне е събитие с положителен знак за бъдещето…