Закриват медийната група на Пригожин "Патриот медия"

Руските медии твърдят, че била разформирана и "фабриката за тролове"

Евгений Пригожин

Евгений Пригожин

Медийната холдингова група на Евгений Пригожин - "Патриот медия", ще бъде закрита, съобщи директорът на едно от изданията ѝ, цитиран от Ройтерс. Новината идва седмица след провала на опита му за метеж, организиран заедно с бойците от частната военна компания "Вагнер", предаде Нова ТВ.

В рамките на споразумението, което прекрати бунта, Пригожин, вече бивш съюзник на президента Владимир Путин, получи разрешение да отиде в изгнание в Беларус, а хората му получиха шанс да избират дали да се присъединят към него, да бъдат интегрирани във въоръжените сили на Русия или да се завърнат у дома.

"Патриот медия", чието най-известно издание е новинарският сайт "РИА ФАН", заема силно националистическа, прокремълска редакционна линия, като същевременно отразява положително Пригожин и неговата група "Вагнер".

"Обявявам решението си да прекратим дейността си и да напуснем информационното пространство на страната", заяви директорът на "РИА ФАН" Евгений Зубарев във видеообръщение, публикувано късно вчера в профилите на медийния холдинг в социалните мрежи. Зубарев не посочи причина за това решение. 

В петък руския вестник "Комерсант" съобщи, че медийният регулатор "Роскомнадзор" е блокирал медиите, свързани с ръководителя на "Вагнер", без да дава никаква допълнителна информация за действията си.

Руските медии твърдят също, че била разформирана и "фабриката за тролове" на Пригожин. Чрез нея бяха извършени множество хибридни операции на Кремъл по манипулиране на общественото мнение в чужди държави, включително и в Съединените щати.