Зeленски към Радев: Дипломация? МААЕ преговаря за демилитаризация на Запорожката АЕЦ, а Русия я минира

„МААЕ не е Украйна, не може да обвините Украйна“

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Полагат се дипломатически усилия – МААЕ и ООН  преговарят с Русия, но усилията не постигат очаквания резултат. Такава позиция изрази президентът на Украйна Володимир Зеленски пред българския държавен глава Румен Радев по повод на неколкократното настояване от страна на Радев да се води дипломация с Русия – той спомена конкретно и рисковете, свързани със Запорожката АЕЦ. Преди това българският президент упрекна Зеленски, че често чува от нето думата „победа“, а би искал да чува по-често думата „мир“.        

Зеленски от своя страна напомни, че се полагат дипломатически усилия - по ситуацията със Запорожката АЕЦ Украйна е предоставила инициативата за преговори на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). От МААЕ настояват за демилитаризация на централата, но Русия отказва да изтегли своите 500 военни.

„МААЕ общува с Русия, ООН общува с Русия, а централата е минирана“, посочи украинският президент.

„МААЕ казва – изведете военните, демилитаризирайте централата, но те не напускат. (…) Каква дипломация, какво още трябва да направим?“ – възкликна той.   

„МААЕ не е Украйна, не може да обвините Украйна“, подчерта Зеленски.  

Украинският лидер напомни, че по зърнената инициатива с Русия преговарят Турция и ООН.

„Украйна ли общува с Русия? Турция и ООН, Ердоган и Гутериш – хващат се за главата, Русия всеки ден  измисля как да направи така, че опашката от кораби да стане по-голяма.“ – отбеляза украинският президент.  
Зеленски подчерта, че Украйна не контролира зърнения  коридор – Русия го завзе като окупира украински териториални води.