Залужний отнесе сериозни критики от президентството на Украйна заради статия в Economist

Според Игор Жовква е непрофесиално да се изнася информация за широката публика какво се случва на фронта

Валерий Залужний

Валерий Залужний

"Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужний не трябваше да съобщава на западните медии за положението на фронта". Това е заявил заместник-началникът на кабинета на президента на Украйна Игор Жовква, цитиран от РИА Новости.

„Ако бях военен, мисля, че последното нещо, което бих направил, би било да коментирам за пресата, за широката публика какво се случва на фронта, и какви други варианти може да се случат“, критикува генералът представителят на кабинета на Зеленски.

Жовква добави, че коментарът на Залужний е предизвикала „паника“ сред западните партньори на Киев.

„Получих обаждане от ръководител на чуждо представителство, който заяви паникьосан, че не знае какво да докладва на своя лидер. "Наистина ли сте в задънена улица?", попита ме той. Това ли е ефектът, който искахме да постигнем с тази статия?" - оплака се Жовква.

Статията на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна, публикувана през седмицата в Economist повдига много въпроси сред украинците. В нея се признава, че ситуацията на фронта е стигнала до задънена улица. Той отбеляза, че вече не се надява на пробив, въпреки че „според учебниците на НАТО“ украинските въоръжени сили вече трябва да са „воювали“ в Крим.

Това даде повод на Кремъл да коментира изявленията на Залужний, изтъквайки че специалната операция по защита на Донбас продължава последователно и всички нейни цели ще бъдат постигнати. Говорителят на президента Путин - Дмитрий Песков, отбелязваа, че колкото по-скоро Киев разбере, че няма изгледи за победа на бойното поле, толкова по-бързо може да се разреши ситуацията и толкова по-скоро ще се открият някои перспективи за приключване на конфликта.