Западът се питал през 1990 г. какво ще прави БКП с огромния външен дълг и дали България ще продължи да е ориентирана към СССР

Александър Лилов, Петър Младенов, ген. Добри Джуров и Андрей Луканов, снимка: БТА

Александър Лилов, Петър Младенов, ген. Добри Джуров и Андрей Луканов, снимка: БТА

След краха на тоталитарната комунистическа система в НРБ Западът се интересувал не само от политическите промени в България, но и икономическия път, който тя ще поеме. За това свидетелстват множество документи от архива на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретно писмо на Националната служба за защита на конституцията (НСЗК, наследник на Второ главно управление на ДС, б.а.) за придобити „поверителни данни“ за интереса на западногерманското разузнаване към изясняването на множество въпроси от политически и икономически характер, свързани с България.

Документът е от 11 април 1990 г. и от него става ясно, че в НСЗК са преценили като важна тази информация и за предложили с нея да бъдат запознати Петър Младенов – по това време председател/президент на НРБ, министър-председателя от БКП/БСП Андрей Луканов и председателя на Висшия партиен съвет на БСП Александър Лилов.

Информацията на НСЗК е броени дни след преименуването на БКП в БСП (4 април 1990 г.), но по това време бившата комунистическа върхушка, нарекла се социалистическа, продължава да крие от народа катастрофалното икономическо положение, до което е докарала страната.

Според представените данни в Западна Германия са се интересували дали България ще продължи плановата икономика от тоталитарно време или ще тръгне по пътя на пазарната икономика? Също така в Бон са се интересували как се оценява тогавашното икономическо състояние на България, „особено на фона на много високия външен дълг в твърда валута (около 10 милиарда долара)? Друг важен въпрос, представляващ интерес, е дали в сферата на външната търговия България ще остане със силна ориентация СИВ и особено към СССР или се очаква значително засилване на търговията със Запада?

ds1.jpg

ds2.jpg

ds3.jpg