Западни страни призовават Косово да отложи забраната на сръбския динар

Прищина обяви, че от 1 февруари всички парични операции ще са само в евро

Пет западни демокрации призоваха в неделя Прищина да спре прилагането на регламент, който на практика забранява използването на сръбския динар като парична валута в Косово, съобщи посолството на САЩ.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., десетилетие след като етническите албански бунтовници започнаха борба със сръбски войски във война, която струваше живота на 13 000 души, главно косовски албанци. Косово, с мнозинство от етнически албанци, все още е дом на около 120 000 сърби, които до голяма степен са лоялни към Белград. Те са съсредоточени в северния регион около разделения град Митровица, но също и в дузина предимно сръбски анклави.

В тези райони местните предпочитат сръбския динар, въпреки че Косово използва еврото. През миналата седмица централната банка на Прищина обяви, че от 1 февруари всички парични операции в Косово ще бъдат разрешени само в евро.

Въпреки това посолствата на Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство и Съединените щати отбелязаха, че решението "поражда загриженост по отношение на въздействието върху общностите със сръбско мнозинство". „Загрижени сме за въздействието на регламента, по-специално върху училищата и болниците, за които в момента не изглежда жизнеспособен алтернативен процес“, се казва в изявлението на посолството на САЩ в Прищина. „Регламентът също така ще има пряко въздействие върху ежедневието на огромното мнозинство косовски сърби, които получават плащания/финансова помощ от Сърбия.“ - допълват от посолството.

Така наречената петорка от НАТО, която се фокусира върху Западните Балкани, също отбелязаха, че са имали "обмен" с косовския премиер Албин Курти в петък. „Квинтетът призовава за спиране на прилагането на регламента, за да позволи достатъчно дълъг период на преход и за ясна и ефективна публична комуникация“, се казва още  в изявлението. /БГНЕС, АФП