Заплашиха с убийство съдийка в съдебна зала

Райна Мартинова, снимка: Дарик

Райна Мартинова, снимка: Дарик

Съдията от Софийския градски съд Райна Мартинова е получила заплаха за убийство в съдебна зала. Това е станало в края на декември 2019 г., докато е разглеждала гражданско дело. То е по искова молба на Момчил Добрев срещу бившия председател на СГС Калоян Топалов за вреди, които били нанесени на личността му. Искал съдът да го освободи от държавна такса, но съдия Мартинова му определила 10 000 лева. Това станало причината Добрев да я заплаши, че „ще ѝ отреже главата“, като през цялото време отправял нецензурни и обидни квалификации към магистрата, научи „Лекс“. Всичките му думи влезли в протокола от съдебното заседание.

Но историята не свършила дотук. След делото Добрев продължил да тормози съдийката. Намерил домашния ѝ адрес и този на нейния брат и започнал да разпространява листовки със заплахи от типа на това, че ще я ликвидира. Дори открил служебния автомобил на съпруга на съдийката и на него също залепил такава листовка. Не само това, но започнал и да следи съдия Мартинова.

Заради това ѝ е била назначена охрана, а самата тя е подала жалба в прокуратурата. Там било образувано досъдебно производство срещу Момчил Добрев за закана с убийство и хулиганство. Събрани са достатъчно доказателства за деянията и той е задържан, като предстои днес Софийският районен съд да се произнесе по искането на прокуратурата да му бъде наложен постоянен арест.

По искови молби, подадени от Момчил Добрев, в Софийския градски съд се гледат 250 граждански дела, едно от които е и делото, по което съдия Мартинова е била заплашена с убийство, уточниха от СГС.