Заради Covid-19 ли свалиха от ефира водещи в НоваТВ и БНТ?

Кризата, причинена от коронавируса, не подмина и родните телевизии.

Още от тази седмица една от двете най-гледани телевизии у нас разпуска голяма част от екипите си в платен отпуск заради намаления обем работа, научи OFFNews. Засега съкращения не са обявени. Вместо това звената, които могат да работят в намален състав и на екипи, ще бъдат изпратени в престой по смисъла на Kодекса на труда. Това е 15-дневен платен отпуск, извън полагащия се платен годишен отпуск, когато работата спира или намалява много.

Мярката ще засегне почти всички звена на телевизията, съобщават източници от ръководството на медията. Те не се ангажираха да посочат колко души ще бъдат изпратени вкъщи.

Ако и след изтичане на тази мярка кризата продължи, не са изключени съкращения.

Предаването „Култура.БГ“ по БНТ също остава в съкратен състав, след като двама от тримата си водещи са свалени от ефир и това са Александра Гюзелева и Димитър Стоянович. Новината е потвърдена от Гюзелева пред „Площад Славейков“.

В редакцията на сутрешното културно предаване на обществената телевизия в понеделник получили заповед от генералния директор Емил Кошлуков, че до края на извънредното положение техен изпълнителен продуцент ще бъде водещата Ана Ангелова. А днес прекият им началник Йоана Левиева-Сойер уведомила устно Гюзелева и Стоянович, че за същия период водещ на предаването ще бъде единствено Ангелова. Заповед в писмен вид за свалянето им от екран все още не им е връчена.

Заради извънредното положение Нова отстранява от ефир и репортерката Галя Щърбева и водещата на „Събуди се“ Мирослава Иванова, съобщи днес „Свободна Европа“. Като причини за това са посочени „извънредното положение“ и „икономии“ в медията. От телевизията са им обяснили, че трябва да направят 30% съкращения. Затова се възползват от члена в Кодекса на труда, въведен с извънредното положение.

„Първо ни свалят от екран за 15 дни, а след това имаме възможност да се запишем на трудовата борса“, коментират неофициално журналистите от Нова.