Заради "купуване на избиратели" Молдова изключи проруска партия часове преди избори

В петък - броени часове преди началото на местните избори в неделя - властите в Молдова забраниха на проруска партия да участва във вота на основание, че застрашава националната сигурност, пише "Дневник".

Премиерът Дорин Речан обяви забраната за кандидати от партията "Шанс", свързана с укриващия се бизнес магнат Илан Шор - осъден задочно по-рано тази година по обвинения в големи измами. Изборите са възприемани като тест за популярността на кампанията на президента Мая Санду да присъедини страната към Европейския съюз.

Забраната беше наложена часове след като службата за национална сигурност на Молдова обвини Шор, че е помогнал за разпределянето на 1 милиард леи (50 милиона евро) в страната за организиране на антиправителствени протести по време на войната в Украйна и за "купуване" на гласоподаватели на изборите в неделя.

Речан каза на брифинг, че Комисията за извънредни ситуации на Молдова е въвела забраната "от съображения за национална сигурност" поради "хибридна война", водена срещу Молдова от Русия, която според молдовското правителство финансира и подкрепя Шор.

"Русия не може да нахлуе в Молдова с танкове като в Украйна, вместо това тя нахлува с помощта на престъпни групи", каза премиерът.

По-рано в петък Александру Мустята, ръководител на агенцията за сигурност и информация на Молдова, обвини Шор, че канализира руски пари към страната, за да повлияе на гласовете на хората."Хибридната война, водена от Русия и трансграничните престъпни групи, се засили през 2022 г.", каза той, изброявайки намесата в изборите, подхранването на сепаратистки настроения в южната част на Молдова и "деформирането на демократичните процеси".

"И авторите на този сценарий, директно в Молдова, са установени - те са представители на престъпна група, ръководена от Илан Шор... Групата действа под прикритието на много политически проекти", каза той пред репортери.

Шор отрече средствата да са свързани с Русия, като каза, че са генерирани от негови бизнес проекти в различни страни. Във видео, публикувано във Facebook, той каза, че изпраща парите в Молдова, за да помогне на пенсионерите и да финансира социални инфраструктурни проекти.

Шор беше осъден задочно на 15 години затвор през април за ролята си в скандала за източване от страната на 1 милиард долара през няколко банки. Партия, носеща неговото име, беше забранена от Конституционния съд през юни и партията "Шанс" беше създадена, за да заобиколи решението.

Около 600 кандидати на изборите в неделя ще бъдат засегнати от забраната. Гласоподавателите ще изберат 12 хил местни служители, включително кмета на столицата Кишинев.