Зартова: Прокуратурата не е разпореждала каквито и да е действия на съдебна охрана към МП

Обвинението опроверга твърдения на лидера на БСП Корнелия Нинова

Административният ръководител на Софийска районна прокуратура Невена Зартова опроверга на брифинг твърденията на лидер на политическа партия във връзка с твърдения за действия на служители на Главна дирекция „Охрана“, предаде БГНЕС.

Прокуратурата не е разпореждала каквито и да е действия на съдебна охрана към Министерство на правосъдието. Въпросите за горното следва да бъдат отправени към служебния министър на правосъдието г-н Крум Зарков.

За пореден път призоваваме политиците да не нарушават Конституцията и законите в страната, за спазването на които точно те трябва да дават пример на всички.

Политически манипулации, непочиващи на фактите и на българското законодателство, само задълбочават недоверието към държавата и институциите. И цената отново, ще повторим, плащат не политиците, а хората. 

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че "очевидно прокуратурата е задействала следващата стъпка, принудително довеждане. Така са решили, но прокуратурата разшири обхвата на лицата, към които проявява интерес за разпит. Вече викат на разпит преброителите в Националния съвет на БСП. Вече ме принуждават за пореден път аз да връчвам призовки на членове на БСП за разпит".

Нинова подчерта, че ма текст в закона, който казва, че призоваването може да става и чрез работодател. Председател на партия не е работодател на членовете на партията, изтъкна лидерът на социалистите и подчерта, че няма да изпълнява указанието да връчвам призовки на членовете на Националния съвет, които трябва да обясняват защо Кирил Добрев не е допуснат на заседание на Националния съвет, на което той присъстваше. 

Нинова посочи още, че са сезирали посланиците на европейските държави, сезират и инспектората на ВСС за действията на прокурора. Лидерът на левицата каза, че са преживели много опити за вътрешнопартийни преврати и този няма да се получи. "Няма по този начин да позволим да поставят БСП на колене, по който и да е въпрос", категорична е тя.

Нинова каза, че не се крие. По думите на лидера на левицата, съдебната охрана не са я намерили, защото е тръгнала по-рано за председателски съвет. Тя предпочете да не коментира конкретното име на прокурора.