Защо българи, надвили си на масрафа - и в Калифорния, и в Севиля, и в Бризбейн, са гласували за руските националисти - копейки...?

От известно време взех да съжалявам, че адвокатствах на българите в чужбина

Огнян Минчев*

Защо българи, надвили си на масрафа - и в Калифорния, и в Севиля, и в Бризбейн - са гласували за руските националисти - копейки...? В своята книга "Анатомията на Британия" (многократно издавана) Антъни Сампсън обяснява защо в Лейбъристката партия има толкова много заможни интелектуалци от средната класа - радикални троцкисти. "Всички те са привърженици на изпепеляващата "пролетарска революция" - пише Сампсън... "Ако не за друго, то поне заради това, че тази революция е много трудно да се осъществи на практика - и няма риск да застраши техния приятен буржоазен начин на живот..." 

По същата механика не малко прясно забогатели в емиграция български фукльовци са гласували за "Възраждане" - просто защото няма как да им се изсипе на главата, нито в Ориндж каунти, нито другаде. От известно време взех да съжалявам, че адвокатствах на българите в чужбина - да се облекчи гласуването им на български избори. Засега негативите са повече от позитивите. Има смисъл в разпространяващото се мнение, че тези, които са се откъснали от България с години, нямат право да упражняват върху нея нито собствената си надменност, нито собствения си провал далеч от българска територия...

*Текстът е публикуван на страницата на автора във Фейсбук, заглавието е на Faktor.bg.