Защо крикетът е толкова популярен спорт

Макар и в България да не е точно така, крикетът е спорт, който може да се похвали с впечатляваща популярност в определени региони на планетата. Смята се, че крикетът е възникнал в Англия в периода около средата на 16-и век. Донякъде подобно на бейзбола, но само донякъде, играчите разполагат с бухалки, с които трябва да уцелят хвърлената топка. Спортът се практикува на специално овално поле за игра, чиято дължина достига 22 ярда. 

Залагайте на крикет

Ако смятате, че букмейкърите не проявяват интерес към крикета, това определено не е така. Както вече сигурно сте се досетили, пазар за този спорт със сигурност не липсва. Efbet е един от известните оператори за спортни залози, предлагащи възможността да изпробвате познанията си в крикета. Няма никакъв проблем да сторите това както от компютър, така и чрез efbet mobile app

Къде е популярен крикетът?

Имайки предвид, че този спорт се ражда в днешна Великобритания, напълно естествено той добива популярност в рамките на тогавашната британска империя. Днес крикетът е национален спорт в държави като Индия, Бангладеш, ЮАР и Пакистан, но е изключително харесван и в Австралия, и Нова Зеландия. Именно това са някои от най-силните държави, що се отнася до постигнати успехи на национално ниво. За много хора от тези нации победата в крикета е също толкова важна, колкото за нас българите е да важно да печелим във футбола, например. И ако повечето хора тук не могат да назоват нито един професионален крикет играч, то в Индия най-добрите състезатели са истински знаменитости.

Голямата легенда на крикета

Кои са най-добрите крикет играчи в историята на този спорт? Със сигурност те не са един или двама. Определено обаче един от тях е австралиецът Дон Брадман, който внася истинска революция в крикета в периода между двете световни войни. И до днес Брадман е смятан за един от най-великите батери на всички времена, като именно той държи рекорди, които никой не може да подобри години по-късно. 

Правила на крикета

Подобно на футбола, крикетът се играе с два отбора от по 11 играчи. Действието се развива в различни части, наречени ининги. Обикновено единият отбор батира, опитвайки се да отбележи рън, а другият хвърля топката и се старае да защити своето поле. След това двата отбора сменят ролите си. Преди всеки двубой двамата капитани хвърлят жребий, който решава кой тим ще батира първи.

Крикет в България

Макар и не особено популярен у нас, крикетът има присъствие в българския спорт. Съществува дори българска федерация по крикет, която управлява всичко случващо се у нас, свързано със спорта. Разбира се, крикетът не е особено напреднал по нашите географски ширини, поради което трудно можем да говорим за каквито и да е постигнати успехи от наша страна. Важното обаче е, че условия за практикуване на този спорт има, стига някой да прояви интерес. Българската федерация провежда и семинари за обучение на треньори и съдии.

Заключение

Крикетът е спорт, който някои намират за скучен, но в случая говорим за игра, която е съхранила себе си в рамките на векове. За някои нации този спорт е нещо наистина важно, а успехите - повод за радост. Ако решите да му дадете шанс, кой знае - може и истински да ви допадне.