Защо са му на Путин онколог и още 12 лекари 24 часа около него?

Владимир Путин

Владимир Путин

Приeто е да се мисли, че на 23-тата година от своето управление президентът на Русия Владимир Путин се интересува само от геополитика.

Всъщност, има като минимум още един въпрос, който вълнува Путин не по-малко - въпросът за собственото му здрави.

Изглежда, президентът има от какво да се тревожи, защото живее в постоянно обкръжение от лекари: специалист по рака на щитовидната жлеза, оториноларинголог-онколог и неврохирург.

"Проект"* отговаря на най-секретните въпроси на Кремъл - кой и от какво лекува Путин?

Мнозина владетели са мечтали да удължат живота си - физически и политически. Но изходът винаги бил един и същ. 

През 20-те години на миналия век един от лидерите на болшевиките Александър Богданов, лекар и философ, създава теорията за "физиолигичния колективизъм": според нея, старите комунисти щели да предават на младите хора своите убеждения чрез взаимно кръвопреливане един на другио и така освен, че щели да разпространяват комунистическите идеи, те самите пък щели да се подмладяват от младата кръв.

Експериментите с кръвта на Мария Улянова и Леонид Красин убедили нищо не разбиращия от наука Йосиф Сталин да създаде за Богданов в Москва Институт по преливане на кръв.

Институтът не съществувал дълго, просто защото самият теоретик Богданов умира по време на обмяната на кръв с млад студент. Организмът на стария революционер отхвърлил младата кръв, като по този начин погребал и теорията за физиологичния колективизъм.

Тогава увлечените от новите медицински идеи болшевики извадили мозъка на Богданов и заедно с мозъка на неговия бивш другар по партия Владимир Ленин го предали за изучаване в Института по мозъка.

След няколко години безуспешни опити да бъдат открити физиологични белези на гениалността в мозъка на вожда на световния пролетариат, властите се отказали и от тази идея, а мозъците на Ленин, Богданов и други революционери нарязани на филийки, били скрити в колби, от които вече никой не се интересува.

На 7 октомври тази година президентът Путин ще празнува 70-та си годишнина. На тази възраст Йосиф Сталин отдавна е прекарал втори инфаркт, Леонид Брежнев е толкова грохнал и неработоспособен, че реалната власт е преминала в ръцете на обкръжението му, Юрий Андропов изобщо не доживява до този ден, а Борис Елцин на тази възраст се оттегля в оставка като тежко болен човек.

А здравето на Путин, по думите на неговия прес-секретар Дмитрий Песков е "отлично".

И съдейки по кадрите от телевизията, президентът на Русия наистина не е като предшествениците си - той спортува, разхожда се из тайгата и боледува само от простуда. Ако се вярва на телосложението му, Путин ще е в състояние да управлява Пусия до 2036 година, както му позволява поправената Конституция.
Но така ли е наистина?

Още от първия мандат на Путин, Кремъл започна да крие информацията за здравето на още младия тогава президент - даже когато той падна от кон и повреди гърба си.
"Тренирах и конят спря пред самата бариера, а аз направих кълбо и— бум!", това признание на Путин едва през миналата година стана едно от редките признания на президента, че има някакви проблеми със здравето. Но веднага се осъзна и добави, че паднал върху дървени стърготини и "достатъчно комфортно".

В началото на своята президентска кариера, Путин, който беше на 47 години, когато седна в кремълското кресло, експлоатираше образа на активен мъж в разцвета на силите си.

Ако вземем предвид, че през 2002 година националният лидер дори "зачена" извънбрачно дете от своята любовница Светлана Кривоногих, изграденият образ е близо до истината и със сигурност отговаряше на контраста с неговите тежко болни и обременени с пагубни навици предшественици на президентския пост.
"В първите си мандати Путин рядко се изследваше и малко обръщаше внимание на проблеми като повишена температура. Максимум да отложи някое съвещание за няколко часа и то само ако е силна", припомня си негов бивш служител.

Впрочем,

за Кремъл е толкова важно да създаде образа на президент алфа-самец,

че там решават изобщо да не разказват каквото и да било за здравето му.
Властите се стараеха да не признават дори за най-обикновената простуда, да не говорим за спортни травми, подобно на тази, за която Путин се изпусна чак през 2021 година.
А едно от паданията от кон е било твърде сериозно - Путин известно време дори не е можел да стои на краката си, а след това дълго време е бил лекуван, спомня си познат на президента от онези години.

Може би, именно тази травма се проявява през 2012 година. Тогава на 4 ноември, Денят на националното единство, държавните телевизии показваха поднасянето на цветя пред паметника на Минин и Пожарски на Червения площад.

В церемонията участваха Путин и патриарх Кирил. Впрочем по време на транслацията не показваха президента много-много. Цялата работа беше в това, че той куцаше, при това толкова забележимо, че решиха да го скрият не само по телевизията. Кремъл дори не публикува видеозапис от събитието на официалния сайт на президентството, а на медиите беше категорично забранено за пспоменават за куцането. Кадрите с куцащия Путин се разпространиха в интернет чрез сайта на партиарха, където беше публикувано видеото.
По това време за работещите с Путин вече е очевидно, че нещо не е наред с президента. Той куца още през септември на срещата във Владивосток, а след това "засяда" в Москва - Кремъл отменя една след друга визитите на Путин.

През декември става още по-лошо - президентският протокол получава заповед срещите на президента да са не по-дълги от час - президентът не е в състояние да седи. Заради него дори съкращават концерта в Болшой театър за 200 годишнината от победата над Наполеон. Но Путин не се явява дори и на него. Накрая, в края на 2012 година Путин не успява да приеме в Кремъл премиера на Япония. Служители признават неформално, че "шефът не е наред, носи корсет и му е необходима операция на гърба".
И тогава Кремъл започва да ползва така наречените "консерви" -

да се пускат по медиите предварително заснети срещи на Путин с подчинените му

Това му дава възможност незабелязано да изчезва от полезрението на журналистите и на цялата страна. С времето тези "изчезвания" стават все по-чести. А проблемите със здравето стават все по-големи.

От края на втория президентски мандат на Путин неговото здраве е национален приоритет.

С възраста грижата за здравето и дълголетието дотолкова поглъщат президента, че той започва да проявява интерес към нетрадиционната медицина.

Разказаната по-долу история описва промените в отношението на Путин към собственото му дълголетие в момента, в който той става по същество безсрочен управник на Русия.
Както е известно, Путин обича животните. Но заради своето здраве той е готов на мъчителна за животните и съмнителна от гледна точка на медицината процедура.

През пролетта с огромна скорост започват да растат рогата на алтайските марали - по няколко сантиметра в денонощие. В този момент рогата още не са вкостенени, те са меки и пълни с кръв.

На екстракта от тези рога се приписва лечебен ефект - приемането на вани, напълнени с него се смята, че има лечебен и подмладяващ ефект. Затова и съществува щяла индустрия за добив пантокрин от рогата, наричани "панти".

За целта животните се връзват на специална стойка, вдигат ги във въздуха и отрязват още "живите" рога. Зооактивистите сравняват усещането на животното в този момент с изтръгването на ноктите.

Пръв от руския елит към панто-ваните проявява интерес  Сергей Шойгу. В средата на 2005 година той за пръв път отвежда президента на Алтай и го убеждава в ползата от процедурите - те уж подобряват работата на сърдечно-съдовата система и подмладяват кожата.

putin_1_bolest.jpg

Въпреки, че го предупреждават, че няма нито едно доказателство, че ваните от панти са полезни, на него му харесва и той много пъти пътува до Алтай с тази цел. 
Внимателният елит бързо забелязва новото увлечение на Путин. Пантите и други начини за подмладяване бързо стават популярни сред тях. Голям поклонник на кървавите процедури са шефът на "Газпром" Алексей Милер - минимум веднъж годишно от Алтай със самолет в Москва за него се докарват съдове с пантов екстракт.

Интересът на Путин към не-научната медицина изглежда странен, ако се знае един важен факт - той е заобиколен от лекари. Мария Воронцова, по-голямата му дъщеря, е лекар-ендокринолог, братовчед му и снаха му са лекари - кардиолог и гинеколог, а трите им деца също са лекари-психиатри. Племенницата на Путин Татяна също е лекар и е омъжена за лекар.

Може би точно те са успели в един момент да убедят Путин по-често да посещава лекарите. А може би, за това има съвсем естествени причини.

Стареещият Путин сега е постоянно

съпровождан от огромна бригада лекари, включително хирург-специалист по рак на щитовидната жлеза.

Край Москва, в Кунчецо, на огромна територия се намира Централната клинична болница, която отговаря за здравето на "първите лица" и там има отделение, наречено отделението на "персоналните лекари", в което лекуват Владимир Путин.

Но с годините не толкова Путин посещава лекарите в ЦКБ, а те започват да посещават него - медиците летят до путинските резиденции, съпровождат го в пътуванията му. И тези пътувания дават уникалната възможност да се разбере кой и от какво лекува Путин...

… Значителна част от месец май 2017 година Путин прекарва в своето любимо място - Сочи. Веднага след Парада на победата на 9 май Путин отпътува за южната си резиденция, а вечерта играе хокей. Президентът вкарва 7 шайби, но легендарният хокеист Павел Буре случайно блъска Путин, който пада и едва не се премята от силата на удара.
След сблъсдъка Путин напуска полето самостоятелно, но още същия ден в резиденцията пристига Константин Аркадьевич Сим, травматолог-ортопед, един от лекуващите лекари на президента.

Парадоксално, но, въпреки, че много години крие информацията за здравето на Путин, властите са публикували за открит достъп сведенията за лекарите на президента.
По тези данни може да се открият съвпаденията на техни пътувания до Сочи или когато Владимир Путин е там, или с периодите на неговите тайнствени изчезвания.
Още през 2016-17 година президентът е редовно съпровождан от петима лекари.

Но от време на време броят на медиците, които постоянно са с президента драматично се увеличава. В най-малко два случая става дума или за операция или за много сериозна процедура на гърба.

putin_bolest.jpg

На 25 ноември 2016 година президентът се среща в Кремъл със Стивън Сигал, медиите отразяват широко срещата, а след това изчезва до 1 декември. Сайтът на Кремъл пуска "консерви" и съобщения за разговори по телефона. В същото време при него пристигат едновременно 12 лекари, сред които трима неврохирурзи. 

Групата е толкова сериозна, че не е достатъчен присъстващия вече реаниматор и пристига още един, придружен и от медицинска сестра. Лечението явно е било успешно, защото на 1 декември Путин произнася реч във Федералното събрание.

През 2019 година при Путин в Сочи отново пристига рекордна група лекари - този път 13 души, отново с екип неврохирурзи. Към тях е добавен и специалист по травмите.
От този момент нараства и броят на постоянно съпровождащите го лекари - през 2019 година те стават 9. Този брой изглежда неоснователно висок, ако се предполага, че проблемите на Путин са свързани само с гръбнака. 

Но това не е така.

На 13 февруари 2019 година руският лидер приема в Сочи Александър Лукашенко. За да демонстрират в колко добра форма са двамата "несменяеми" отиват да карат ски. През цялото време в съседен хотел са настанени двама рениматори, невролог, дерматовенеролог, двама оториноларинголози и хирург-онколог.

Този състав е много характерен, защото точно тези лекари са най-честите спътници на Путин. 

Хирургът-оториноларинголог е посещавал Путин 59 пъти за 4 години и е прекарал с него общо 288 дни, а хирургът-онколог 36 пъти и 166 дни. Тези лекари - оториноларингологът Щеглов и хирургът-онколог Селиванов са много важни за Путин.

Дисертацията на Селиванов е на тема "Особености на диагностиката и хирургичното лечение на рак на щитовидната жлеза при пациенти в напреднала и старческа възраст".
Той е и съавтор на научна работа по лечение на усложнения при тежко протичане на панкреатит.

Щеглов, хирург-оториноларинголог толкова неотстъпно е до Путин, че дори е попадал на снимки с Путин по време на публични събития с президента.

В медицинските кръгове действително се говори за здравословни проблеми на президента. Те се засилват в началото на есента на 2021 година, когато Путин започва да се държи особено странно.

След дълга изолация заради COVID-19 на 13 септември 2021 година той се среща с параолимпийци и дори им позволява да се доближат до него. И стоейки сред тълпата от хора, Путин внезапно съобщава, че трябва да се изолира, защото наоколо твърде много хора боледуват от коронавирус.

Това е изненада дори за обкръжението на президента.

Неговият прессекретар Песков отначало се обърка и опроверга шефа си - уж той се изразил "образно".

Въпреки това на следващия ден Путин наистина се изолира, в изборите за парламент гласува от кабинета си и не се появява пред публика през целия септември.
Дали през това време му е правена някаква медицинска манипулация не е известно, но след това той започва да общува с хора само от много голямо разстрояние - седейки от двете страни на огромни маси.

С други думи, ако преди Путин се отделяше от хората в преносния смисъл, то сега вече го прави в най-несредствия начин.

* * *
Истинските взаимоотношения между управника и обикновените хора в Русия могат да бъдат разбрани чрез следния епизод. Епидемията от коронавирус Путин проведе така, както вероятно не е провел нито един друг държавен лидер в света - мнозинството от срещите си руският президент провеждаше по видеовръзка, а малобройните посетители бяха допускани спри него амо след двуседмична карантина и фекална проба.

Даже голямата пресконференция на Путин през 2020 година се провежда в необичаен формат. Путин, Песков и избрани журналисти трябваше да седят в едно неголямо помощение, а останалата голяма група - в обширна зала, откъдето репортерите задават въпросите си към него по видеовръзка.

Естествено, всички, които е трябвало да бъдат в едно помещение с Путин, включително Песков, са подложени на двуседмична карантина, а след нея дават и тест за СOVID. 
Тестът на Песков се оказва положителен и, разбира се, не го допускат до президента.

Но без проблем го слагат в общата зала, в която тогава има над 700 души.

*Михаил Рубин, Дмитрий Сухарев, Михаил Маглов, Роман Баданин, Светлана Рейтер (Meduza)

Превод: Faktor.bg