Norsar с шокиращи разкрития защо "ядреният" взрив в Русия не е засечен от сеизмолозите

Вторият взрив е станал 2 часа след първата експлозия

Експлозията, в която загинаха петима руски ядрени специалисти и двама служители на министерството на отбраната на 8 август, не е първата от този инцидент, заяви норвежката агенция, която следи за ядрени опити.

В Norsar са регистрирали втори взрив два часа след първия и смятат, че именно това е моментът, предизвикал смъртоносното облъчване на загиналите и временно увеличение до 20 пъти на радиацията в град Северодвинск на около 40 км на изток от полигона. И норвежката, и руската страна казват, че пиковите нива са били доста под опасните за здравето на хората.

Това съобщи "Ройтерс", уточнявайки, че първото издание, разпространило тази новина, е норвежкият в. "Афтенпостен".

"Регистрирахме две експлозии, от които втората съвпада във времето с показанията за увеличаването на радиацията", казва и пред агенцията Анне Стрьомен, главен изпълнителен директор на Norsar. Според нея в този случай вероятно причината е взривяване на горивото на двигателя, който е тестван на морска платформа.

"И двата взрива са регистрирани от нашата система за следене в инфразвуковата част от спектъра. Първият беше засечен и от сеизмолозите."

В Norsar смятат, че вторият взрив, който уредите на сеизмолозите не са регистрирали, може да е от ракета във въздуха, задвижвана от радиоактивно гориво.

Засега официалната версия на руската страна идва от "Росатом" - на 10 август агенцията заяви, че инцидентът е станал по време на изпробване на ракетен двигател от нов тип с "изотопен енергоизточник".

("Дневник")