Защо свекървата на кралица Елизабет, Алис фон Батенберг, се криеше в Бъкингамския дворец?

Алис фон Батенберг

Алис фон Батенберг

Принц Филип, съпруг на Елизабет II, е един от най-видните членове на британското кралско семейство. Майка му също беше необичайно ярка личност. Коронацията на английската кралица Елизабет II през юни 1953 г. в Уестминстърското абатство беше голямо събитие. Фотографиите обиколиха света. Луксозни тоалети на титулувани гости, униформи на мъже, украсени с ордени, бижута, перлени колиета, обеци, гривни - всичко това се превърна в легенда, съобщава Дойче Веле, цитирана от БГНЕС. 

Само малцина бяха изненадани, като забелязаха сред елегантно облечените гости възрастна жена в скромното облекло на монахиня - сиво, с бяла качулка. Хората питаха: коя е тя? И само няколко посветени знаеха отговора. Това беше свекървата на кралица Елизабет, майка на принц Филип, 68-годишната Алис фон Батенберг. Тя носеше титлата принцеса на Гърция и Дания. И ако тогава, през 1953 г., някой от светската общественост все още я е познавал, то след това тя напълно изчезва от погледа, въпреки че се знае, че от месеци живее в Бъкингамския дворец.

Веднъж един от таблоидните вестници дори публикува статия, в която пита: "Защо майката на принц Филип се крие в Бъкингамския дворец?" А самата тя, внимателно снабдявайки ги с въпросителни, даде няколко възможни отговора на този въпрос: "Може би заради нейния германски произход? Или психично здраве? Или тя самата избягва вниманието?" Темата не се развива, сензацията угасва, без да е започнала, жълтата преса не я подхваща - било заради благоговението към кралското семейство, било от уважение към съдбата на Алис фон Батенберг.

Когато четете новата й измислена биография (тя се нарича Алис фон Батенберг, Свекърва на кралицата), написана от Карин Фойерщайн-Прасер, журналист, специализирана в книги за короновани глави, вие сте изумени колко удари на съдбата героинята трябвало да издържи и силата на нейния характер, която й помогна да не се пречупи.

Глухата правнучка на кралица Виктория

Виктория Алис Елизабет Джулия Мария фон Батенберг (това е пълното й име) е родена на 25 февруари 1885 г. в замъка Уиндзор - в присъствието на известната си прабаба, английската кралица Виктория, която е дала името на цяла епоха. Тя получи звучно име от баща си, но майката на Алис, принцесата на Хесен-Дармщадт, беше с много по-богата родова история. Чрез майка си Алис е свързана по роднинска връзка с британското кралско семейство,а две сестри на майка й я свързват в родство с къщата на Романовите: Александра (Аликс) се омъжва за Николай II, ставайки императрица, и Елизабет (между другото, кръстница на Алис) е била съпруга на един от братята му - великия княз Сергей Александрович.

Самият факт на нейното раждане означаваше, че Алис имала светло бъдеще. Но нещастията я преследвали от първите дни на нейния живот. Много рано родителите забелязали, че момичето някак лошо и неясно говорело. Оказва се, че тя има вродена глухота. По онова време аристократичните семейства често изпращали деца с увреждания в затворени интернати и сиропиталища, но майката на Алис постъпвала по различен начин. На момичето били взети учители, които я научили да чете по устните. Тя била изключително талантлива и знаела английски, немски, френски и гръцки.

Алис научава гръцки, след като се омъжва за сина на гръцкия крал Андрей. Тогава е само на 18 години. Сватбата е отпразнувана в Дармщат, а руският цар Николай II, заедно със съпругата си, императрица Александра Федоровна, лелята на Алис, и четирите им дъщери, разбира се, присъстваха на великолепната церемония. Подариха на младоженците кола, което по това време (1903!) беше много скъп и много екзотичен подарък. С него младоженците заминаха на меден месец в Германия.

Батенберги сменят фамилията си

Друга леля на Алис фон Батенберг, съпругата на великия княз Сергей Елизабет, която в семейството наричали Ела и с която Алиса била много приятелски настроена (като тийнейджърка, веднъж дошла в имението край Москва за лятото), също, разбира се, дойде на сватбата. Това се оказа последният й голям празник. Година и половина по-късно съпругът й, московският генерал-губернатор, един от виновниците за екзекуцията на 9 януари, беше убит от войнстващия социалист-революционер Иван Каляев.

Останала вдовица, Ела прие много тежко тази трагедия. Тя продала всичките си бижута и с приходите основала манастира на милосърдието „Марта и Мария“. Ела се оттегля в този манастир, който, строго погледнато, не беше манастир. Помагала на бедните и болните, отглеждала сираци (нямала собствени деца), по време на Първата световна война се грижела за ранени, организирала първото предприятие за протези в Русия ... През 1918 г. болшевиките я убили в Екатеринбург, заедно с други представители на семейство Романови ...

Принцеса Алис и съпругът й Андрей научили за смъртта на Ела, императрица Александра Феодоровна и цялото кралско семейство, в Швейцария, където трябвало да заминат от Гърция. Принудителното изгнание е причинено от политически хаос в страната: първоначално кралят провежда прогерманска политика, след което абдикира, а синът му влиза в Първата световна война на страната на Антантата ... Алис и Андрей се оказват между два пожара.

Германският произход на фон Батенберг също повлияло на съдбата на баща й, който заемал поста първи лорд на Адмиралтейството във Великобритания: той беше уволнен. И всички Батенберги, живеещи в Англия, трябваше да сменят имената си: те станаха Маунтбатънс. Това е английска игра на думи с немския: Berg и Mount са планина.

Втора принудителна емиграция

Едва през 1920 г. Алис и съпругът й успяват да се върнат в Гърция. Тук се ражда синът им Филип, който по-късно стана съпруг на Елизабет II и херцог на Единбург. Той беше най-малкият от четирите деца на Алис и единствен син. Но две години по-късно те отново трябваше да отидат в принудителна емиграция: избухна бунт в Гърция, принц Андрей беше обвинен в поражения по време на гръцко-турската война и осъден на доживотно изгнание.

Двойката се установява в Париж, заживява много скромно и скоро бракът им по същество се разпадна: Андрей често и дълго време бил в Монте Карло, почти открито живеел с любовниците си ... Психичното здраве на Алис било подкопано. Тя претърпява тежък нервен срив. Лекарите й поставили разочароваща диагноза: „шизофрения“. Съпругът и дъщерите й принудително я настаниха в швейцарски санаториум - всъщност модна психиатрична болница. Алис прекара там две години. След това тя не общува със семейството си няколко години и дори не идва на сватбите на дъщерите си. Едва през 1937 г., след трагичната смърт при самолетна катастрофа на третата й дъщеря Сесилия, заедно със съпруга и синовете си, тя отново започва да се среща с близки.

Праведната жена, която е крила евреите

Когато избухва Втората световна война, принцеса Алис живее в Гърция. Тя тръгва по пътя, следван от нейната кръстница, великата херцогиня Елизабет, която беше убита от болшевиките: тя помагала на бедните, грижела се за ранените и сираците ... Нацистите, окупирали Гърция, не я докоснали: ввсе пак тя е немкиня по произход. В същото време единственият й син Филип е бил офицер от британския флот, но пък зетьовете й са служили във Вермахта и Луфтвафето.

Гестапо не знаело, че Алис крие еврейско семейство в мазето на къщата си в Атина. Много години по-късно, след смъртта на принцесата, нейните деца, включително принц Филип, получиха медала "Праведници сред народите на света", присъден на майка им, който се присъжда на тези, които са рискували живота си, за да спасят евреите по време на войната.

Алис фон Батенберг умира в Бъкингамския дворец през 1969 г.

След военния преврат, когато на власт в Гърция идват „черните полковници“, тя отново (за трети път!) напуска родината на съпруга си - този път завинаги. Тя се установява в Лондон, до сина си. Никой не я крил, разбира се: самата тя не искаше да се появява публично и рядко напускаше стаите си. Преди смъртта си тя завещава да я погребат в Йерусалим, в църквата "Света Мария Магдалина". В тази руска православна църква Алис фон Батенберг лежи до своята кръстница Елизабет, която беше убита в Екатеринбург. По едно време белите извадиха останките на великата княгиня от мината, където болшевиките я хвърлиха и я транспортираха в Йерусалим.