Защо Украйна реши да се бие знаково за Бахмут?

Пригожин предупреждава: при отстъпление на „Вагнер“ от Бахмут ще се срине целият фронт, до самите граници, ще падне Крим

Иля Абишев, Би Би Си

Шефът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин твърди, че  формированията му са заели цялата източна част на Бахмут, отвъд река Бахмутка. Информацията се потвърждава от наблюдатели от Института за изследване на войната (ISW) - по техни  данни  украинската армия е извършила организирано изтегляне. Същевременно руските войски продължават опитите си да обкръжат украинския гарнизон чрез удари западно от Бахмут.
По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Бахмут може да попадне под руски контрол, но това няма да означава повратен момент във войната. 
От Киев преди дни имаше сигнали, че е възможно Бахмут да бъде оставен и директно се казваше, че не си струва да се удържа до последно град, който няма голямо стратегическо значение. Но в понеделник, 6 март, стана известно, че на съвещание при президента на Украйна Володимир Зеленски е било решено отбраната на Бахмут да продължи. На 7 март командващият сухопътните войски на ВСУ генерал Олександър Сирски пристигна в Бахмут за четвърти път в рамките на две седмици. 
Означава ли решението на ВСУ за продължаване на отбраната на Бахмут, че е променена военната концепция? С какво може да е свързано това? Не рискува ли твърде много украинското командване?

Какво рискуват ВСУ?

Отговорът е прост: ако руските флангови групировки, опитващи се да пробият украинската отбрана северозападно и югозападно от Бахмут,  я разкъсат  окончателно и се съединят в района, да кажем на Часовий Яр, тогава целият украински гарнизон, отбраняващ града, ще се озове в обкръжение.
Пригожин оценява неговата численост на 12-20 хиляди души – възможно е наистина да е така.

Колко е вероятно руско обкръжение?

За надеждно блокиране на такава голяма групировка, каквато отбранява Бахмут, не е достатъчно само да бъде пробита отбраната по фланговете. Първо е необходимо това да стане бързо и неочаквано за противника. Второ, необходимо е в най-кратки срокове да се сформира вътрешен и външен кръг на обкръжение и руснаците да се постараят да нанесат отвличащи удари, иначе настъпващите части може да бъдат размазани от удари, идващи от различни посоки.
Очевидно, командването на ВСУ не смята за реална заплахата от бързо и дълбоко обкръжение на Бахмут от фланговете. Според неговите анализи, дори ако ситуацията рязко се усложни, гарнизонът ще успее за излезе от града, а в най-лошия случай ще осъществи масиран пробив.
Що се отнася до изтеглянето на украинските войски отвъд река Бахмутка, тази естествена водна преграда само ги облекчава при отбраната на града.
И вероятно украинските военачалници подготвят свой план.

Какво рискуват руските войски?

Пригожин вижда как фланговете му все повече се разтягат при опита за обкръжаване на Бахмут. Той засипва руския Генерален щаб с обръщения с молба да се помогне на неговите наемници, включително  чрез попълване на личния му състав със затворници, и съдейки по всичко, не вярва особено на руското министерство на отбраната, с което той влезе в открит конфликт.
Той посочва, че ВСУ са създали около Бахмут най-малко  четири ударни групировки – в Северск, Славянск, Часовий Яр и Константиновка, които още дори не са влизали в бой, но представляват сериозна заплаха: според него те имат намерения да блокират неговата армия.
"И ще се получи "пирожка": пълнеж – това са обкръжените от нас части на ВСУ (Разбира се, в случай, че има пълно обкръжение на Бахмут), а обвивката всъщност е "Вагнер", заяви Пригожин в своя поредно обръщение.
Според него, при отстъпление на войските му от Бахмут ще се срине целият фронт, до самите граници, ще падне Крим, а след това руските власти ще обвинят за военното поражение неговите наемници. И макар Пригожин явно да драматизира, действително има за какво да се тревожи.

Какво рискува "Вагнер"?

В съзнанието на обикновения руснак може да се е създал образ на вагнеровците като страшни войници на късмета, които за разлика от редовната армия са способни да изпълнят едва ли не всяка задача.
В много отношения, със старанията на провоенно настроените блогъри им се приписваха всички успехи на руските войски в Украйна. Те можеха да си позволят да наругаят с най-обидни думи началника на руския Генерален щаб - и за тях нямаше никакви последици от това. Пригожин пътуваше по затворите и открито вербуваше затворници за войната. Но отскоро ситуацията се промени. Вероятно Валерий Герасимов не е простил на вагнеровците мръсните обиди по свой адрес. А може и държавата да се е сепнала, разбирайки, че губи монопола върху насилието.
"Мога да отбележа тенденцията към явно намаляване на честотата, с която „оркестърът“ се споменава в медиите, както и отказа дори да се продава реклама срещу пари за попълване на личния състав“, пише руският военен кореспондент Алексей Суконкин. „Затова мога само да се съглася с думите на Пригожин, че най-вероятно ще дискредитират вагнеровците", продължава той.
Според него е възможно в бъдеще руските власти да изтеглят наемниците на "Вагнер" от Украйна в Русия и да им поверяват само работа в други страни. "Но е голяма вероятността изобщо да се опитат да обезглавят военната компания или изцяло да я разрушат", смята Суконкин.

А какво в действителност представлява воюващата в Украйна армия "Вагнер"?

Опитните наемници в нея съставляват само гръбнака на групировката - те са малка част. Огромното мнозинство от войниците на „Вагнер“ в Украйна са набързо обучени доброволци, често - вербувани затворници, които в далечното минало може и да са имали някакъв военен опит. Те воюват лошо в съвременните условия, няма време да бъдат тренирани, затова ги  използват основно като пушечно месо.

Колкото по-малко остават, толкова по-често се налага войниците на късмета да бъдат хвърляни в бой, а за украинските куршуми и снаряди е все едно кого ще уцелят – дилетант или професионалист. Но ако вербуваните затворници, които са подписали договор с „Вагнер“ заради шанса за свобода и са се озовали на фронтовата линия, вече няма избор, кадровите наемници са свободни и пресметливи.
Да, за добро възнаграждение те са готови и умеят да рискуват. Но едва ли ще горят от желание да отидат на сигурна гибел, както неподготвените щурмоваци при Бахмут, дори за огромни пари. Именно защото са професионалисти и си знаят цената.
Възможно е на това да се основава някакъв план, както на украинското командване, решило да продължи със смилането на настъпващите вагнеровци при Бахмут, така и на руското, което не иска излишни проблеми със зле спазваща военната йерархия въоръжена групировка и с нейния лидер.

Превод: Faktor.bg