Заведоха дело срещу лидера на сърбите в РСМ за отричане на геноцида в Сребреница

Стоилкович нарече геноцида "некрофилски Дисниленд"

Политическата партия Бошняшки демократичен съюз (БДС) и Бошняшкият национален съвет (БНС) подадоха наказателна жалба срещу Иван Стоилкович, председател на Демократичната партия на сърбите (ДПС), за отричане и осмиване на геноцида в Сребреница.

Сигналът е свързан с изказване на Стоилкович след решението на Министерството на външните работи да бъде съавтор на Резолюция на ООН за обявяване на 11 юли за Международен ден в памет на геноцида в Сребреница, с което той нарича геноцида "некрофилски Дисниленд". Според тях този вид реч на омразата е недопустим. Те добавят, че са подали наказателното обвинение за престъплението "одобряване или оправдаване на геноцид, престъпления срещу човечеството или военни престъпления".

Иван Стоилкович е застъпник на руско-сръбските интереси в Северна Македония и на Балканите, коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ. На партийните му събрания използва сръбските, а не македонските, държавни символи. Според него „без Сърбия Македония няма бъдеще“. Той открито подкрепя руската агресия срещу Украйна и великосръбския проект „Сръбски свят“, който има за цел да подчини съседните държави под властта на Белград и да прекрои границите в региона.

Стоилкович, заедно с кандидата за президент Стевчо Якимовски посрещат в Белград всеки руски политик, дошъл на посещение, включително външния министър Сергей Лавров. /БГНЕС