Здравният министър без сериозни аргументи смени името на болница „Проф. Александър Чирков“ (Видео)

Свидетели сме на махленски сцени и един неморален акт, казва д-р Андрей Марков в ефира на "Честно казано"

проф. Александър Чирков

проф. Александър Чирков

България има свой признат кардиохирург, а болницата „проф. Александър Чирков“ пак не може да носи името му, защото здравният министър реши, че не можело така. Темата, будеща възмущение, коментират проф. Заприн Въжев и здравният мениджър д-р Андрей Марков в ефира на „Честно казано“ по Евроком.

Наскоро гръмна новината, че проф. Хинков, в качеството си на здравен министър, подписва еднолично заповед да бъде сменено името на болница „Проф. Александър Чирков“ със „Света Екатерина“. Остават обаче неясни причините, довели до посмъртното поругаване на името на създателя на модерната кардиохирургия у нас – проф. Чирков. 

„Каква е причината това да се случи провокира един неприятен отговор, защото това не е проблем на нашето здравеопазване, което е още по-странно“, казва д-р Андрей Марков. „Ние сме свидетели на един акт, който без съмнение е неморален, който нарушава принципите на младите лекари, на цялото възпитание на уважение към учителите, уважение към лекарите. И това се случва от страна на хора, които трябва да защитават принципите на добрата медицинска практика, изградена от проф. Чирков. Това за мен е и опит да се изместват истинските проблеми с несъществуващи такива. Акт, който няма никакви обяснения“, подчертава д-р Марков. 

По думите му сякаш няма изненада в този акт, при все, че липсват решения в момента по отношение на здравеопазването.

„Свидетели сме на едни махленски сцени и като че ли този акт се вписва точно в една такава ситуация“ посочва д-р Марков. 

Проф. Въжев споделя, че няма как да знае коя е причината да се извърши тази смяна на името, но може да предполага.

„В момента работя като гръден хирург и наблюдавам от близо всичко, което се случи в съвременната кардиохирургия, чието начало беше поставено от проф. Чирков в Пловдив. За неин началник той постави един от добрите си ученици – проф. Начев, който в последствие го прогони от болница „Света Екатерина“, която д-р Чирков създаде в София. Сега „добрият признателен ученик“ отново отмъщава на своя учител. Заявявал съм още преди две години, че всички, които сме активни кардиохирурзи в тази държава, са длъжници на проф. Чирков. И поради този факт предложих да бъде открита банкова сметка, средствата от които да отидат за паметник на проф. Чирков. Болницата тогава все още не носеше неговото име, което също аз предложих. Но след това мое предложение акаките срещу мен  бяха още по-силно изразени. Затова нищо не ме учудва, нито съм изненадан от подписката срещу това болницата да се казва проф. Чирков, която виждам в интернет. Сама пет-шест са лекарите в нея, останалите са медицински персонал, но не са водещи специалисти тези, които подкрепят тази идея“ коментира проф. Въжев. 

Гостите в студиото не изключват да е упражняван натиск върху лекарите и персонала, който работи в болницата на проф. Чирков. Има обаче и друга подписка, която е срещу това болницата да носи името на д-р Чирков, която е изненада, тъй като не доумяват как техни колеги са тръгнали след подобна идея.

На въпрос към здравният министър проф. Хинков – на какво основание еднолично е подписал заповед за смяната на името на болница „Проф. Александър Чирков“, той обясни:

"Първо, не съм посписал сам тази заповед. Това е решение на ръководството на Министерство на здравеопазването въз основа на две обществени подписки – първата на 150 интелектуалци, изпратена до предишния министър, и втората – писмо, подписано от 119 изявени лекари и преподаватели. Основният мотив е, че името „Света Екатерина“ е избрано от първосъздателите на тази болница, включително с одобрението на БПЦ и Богословския факултет към Софийския университет. А освещаването й е извършено от партриарх Максим. Ние просто сме уважили тяхното решение, още повече, че името Света Екатерина е наложено с годините и няма никакъв проблем, то да остане, като ще остане и името на проф. Александър Чирков"

Аргументите на здравния министър бяха донякъде опровергани от д-р Марков, който е един от създателите на болницата в София. По неговите думи патриархът е освещавал параклис, но не е давал име, нито е освещавал болницата "Света Екатерина", създадена от проф. Александър Чирков.