Зеленски благодари на американския Сенат за одобрението на помощта за Украйна

Володемир Зеленски

Володемир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Сената на САЩ за одобряването на пакет от помощи за страната му в размер на 61 млрд. долара, предаде АФП.

"Благодаря на лидера на мнозинството Чък Шумер и на лидера на републиканците Мич Макконъл за силното им лидерство в придвижването на това двупартийно законодателство, както и на всички американски сенатори от двете страни на пътеката, които гласуваха в негова полза", написа той в социалните мрежи минути след приемането на законопроекта.

Съединените щати са основният военен поддръжник на Украйна във войната ѝ срещу Русия, но новият пакет от помощи, който включва жизненоважни военни доставки, беше спрян в продължение на месеци от Конгреса.

"Оценявам еднакво високо подкрепата на президента Байдън и очаквам законопроектът да бъде подписан скоро, а следващият пакет за военна помощ да отговаря на решителността, която винаги срещам в нашите преговори", добави Зеленски.

"Възможностите на Украйна за далечен обсег на действие, артилерията и противовъздушната отбрана са изключително важни инструменти за по-бързото установяване на справедлив мир".

Украинската армия е изправена пред остър недостиг на оръжия и нови войници, докато Москва упражнява постоянен натиск от изток./БГНЕС