Зеленски и четирима лидери от Източна Европа посетиха Буча, 27 дипломати от ЕС се събраха в Киев

Буча се превърна в град-символ на жестокостите на руските сили

Снимка (архив)

Снимка (архив)

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети днес Буча заедно с лидерите на четири страни от Централна и Източна Европа, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

Визитата на украинския лидер в този град заедно с президентката на Молдова Мая Санду, премиера на Хърватия Андрей Пленкович, словашкия премиер Едуард Хегер и словенския премиер Роберт Голоб, е по повод годишнината от изтеглянето от Буча на руските сили. Буча се превърна в град-символ на жестокостите, за които Украйна и Западът обвинява руските сили, отбелязва "Франс прес".

Пред чуждестранните лидери в Буча Зеленски обеща: "Ние ще спечелим, това е сигурно. Руското Зло ще падне, точно тук в Украйна и няма да може повече да се изправи".

"По улиците на Буча, светът видя руското зло, злото в неговия най-чист вид", добави Зеленски. Той подчерта, че това зло Кремъл се е опитал "да пренесе и по улиците на други градове в Украйна, в Европа и по света, които руските окупатори можеха да превземат".

"Те можеха да го направят, ако ние не бяхме тук, ако не бяха украинците", подчерта той. После заяви, че украинският народ е спрял най-голямата антихуманна сила на нашето време. "Вие възпряхте властта, която презира и се опитва да унищожи всичко, което дава смисъл на човешкото съществуване".
На 31 март 2022 г. руската армия се изегли от Буча и от целия район северно от Киев, месец след като бе подела инвазията в тази страна по заповед на руския президент Владимир Путин. Два дни след изтеглянето светът научи за клането в Буча.

Журналисти на "Франс прес" откриха в Буча на 2 април опожарени отломки от коли, разрушени къщи и преди всичко разпръснати на няколкостотин метра труповете на двайсетина мъже в цивилни дрехи, сред които и един с вързани зад гърба ръце.
Тези сцени потресоха целия свят, а Киев и западните страни отправиха остри упреци заради екзекуциите на произволен принцип на цивилни и за военните престъпления. Кремъл отрече да е замесен и заговори за постановка.

Година след освобождаването на Буча Киев смята, че над 1400 са мъртвите цивилни в града и района му по време на руската окупация. От тях жертвите само в град Буча са 637.

Междувременно украинското издание на "Европейская правда", като цитира "източници в структурите на ЕС", съобщи, че постоянните представители на всички държави - членки на Европейския съюз са посетили Брюксел съвместно.

Посещението е замислено за 400-ия ден от началото на украинската инвазия. Постоянните представители са и членове на Комисията за политика и сигурност (PSC) към ЕС.

Според източници на вестника те са се срещнали и с министъра на отбраната Олексий Резников и депутати, предвидено било и посещение в Бородянка.