Зеленски има "план за победа", но какво се знае за него?

Русия може да бъде принудена да сключи мир, смята украинският президент

Райнхард Клебер, Дойче веле

Украинският президент Володимир Зеленски смята, че войната, която Русия започна срещу неговата страна, може да приключи през следващата година. „Решителните действия сега могат да ускорят справедливото прекратяване на руската агресия срещу Украйна през следващата година“, написа Зеленски в платформата X след среща с американски конгресмени. „Сега, в края на годината, имаме реална възможност да засилим сътрудничеството между Украйна и САЩ", посочва той и изказва своята благодарност към Конгреса на САЩ и двете фракции в него за тяхната непоколебима ангажираност. „Нашият план за победа ще помогне на практика да принудим Русия да сключи мир“, добави Зеленски след срещата.

В интервю за американския телевизионен канал ABC News украинският президент изрази своя оптимизъм за скорошен край на войната с Русия. „Мисля, че сме по-близо до мира, отколкото си мислим“, каза Зеленски. Краят на войната наближава. В интервюто той призова Съединените щати и другите партньори да продължат да подкрепят Украйна.

Какво може да съдържа „планът за победа“?

Зеленски иска да представи т.нар. план за победа по време на разговорите и евентуално в свои публични речи в рамките на сегашната си визитна в САЩ. Така той се надява да си осигури допълнителна политическа и военна подкрепа от своите съюзници. В тази връзка британският вестник „Таймс“ съобщава, че планът включва искане за западни гаранции за сигурност, подобни на тези при членство в НАТО. Освен това ще бъдат поискани неуточнени оръжия и допълнителна финансова помощ.

Зеленски заедно с външните министри на САЩ и Великобритания Блинкен (вляво на снимката) и ЛамиЗеленски заедно с външните министри на САЩ и Великобритания Блинкен (вляво на снимката) и Лами
Според Зеленски войната на Русия срещу Украйна може да приключи догодинаСнимка: Leon Neal Pool via REUTERS
Зеленски се очаква днес да участва в заседанието на Съвета за сигурност на ООН по темата за Украйна, а утре (сряда) той трябва да направи обръщение към Общото събрание на ООН. Украинският президент ще бъде приет и в Белия дом от президента Джо Байдън.

Общият дебат на Общото събрание на ООН, в който се очаква да участват над 130 държавни и правителствени ръководители, започва този вторник в Ню Йорк. Германия ще бъде представена от министъра на външните работи Аналена Бербок, която кацна в Ню Йорк в понеделник и по-късно през седмицата ще произнесе реч пред най-големия орган на ООН.

Подготовка за втора среща на върха за мир

От досегашните участия на Зеленски в рамките на Общото събрание в Ню Йорк стана още ясно, че се подготвя нова среща на върха за постигане на мир. Той прикани всички държавни и правителствени ръководители и нации да продължат да подкрепят съвместните усилия за справедливо и мирно бъдеще. „Путин вече е откраднал много, но никога няма да открадне бъдещето на света“, каза Зеленски в централата на ООН в Ню Йорк.

Москва продължава да отказва участие в мирни срещи. През юни десетки държави, с изключение на Русия и Китай, взеха участие в първата подобна среща на върха в Швейцария. Втора такава среща може да се проведе през ноември тази година, стана ясно още от думите на Зеленски.