Зеленски: Самолети F-16 може да донесат победата на Украйна, нужни са ни спешно

САЩ работят с украински пилоти

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски заяви пред Си Ен Ен, че е много благодарен за посещението на президента на САЩ Джо Байдън в Украйна миналия месец.

"Това е важен сигнал към целия свят, че САЩ ни подкрепят. И мисля, че САЩ вярват, че ще победим", каза Зеленски.

Той коментира и въпроса дали САЩ ще изпратят на Украйна изтребители F-16, за да помогнат в битката за контрол на небето: "Въпросът с изтребителите е труден. Очакваме да бъде взето това решение."

"Наистина се нуждаем от това и наистина апелираме към президента, че могат да започнат да обучават украински пилоти, а президентът Байдън ми каза, че ще се работи по въпроса... Вярвам, че САЩ ще ни дадат възможност да защитим небето си." - каза Зеленски.

Запитан дали доставката на западни самолети ще допринесе за успеха на Украйна във войната, Зеленски отговори: "Това е много важно. Да, смятаме, че е така."

Припомняйки си дискусията с Байдън за изтребителите, Зеленски отбеляза, че Байдън и неговите помощници са смятали, че в момента те "не са необходими".

"А аз казах - не, тези самолети са ни необходими", продължи Зеленски.

"Това, което изтребителите могат да направят - те могат да ни помогнат да се защитим. Ето защо се нуждаем от тях спешно." - добави той.

САЩ работят с украински пилоти в Съединените щати, за да определят колко време ще отнеме обучението им за пилотиране на изтребители F-16, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на три източника.

В момента двама украински пилоти се намират във военна база в САЩ, където се проверяват уменията им в летателни симулатори, за да се види колко време ще им е необходимо, за да се научат да управляват различни американски военни самолети, включително F-16.

Американският военен служител добави, че "няма актуална информация относно F-16 за Украйна" и няма непосредствени планове за увеличаване на броя на украинските пилоти в САЩ. /БГНЕС