Зеленски кацна в Испания, посрещна го крал Фeлипе VI

Днес стана известно, че Мадрид засилва подкрепата си за Украйна, като изпраща военна помощ за 1.13 млрд. евро

Педро Санчес и Володимир Зеленски, снимка: БГНЕС

Педро Санчес и Володимир Зеленски, снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски кацна в Испания за разговори с министър-председателя Педро Санчес, като се очаква двамата да сключат споразумение за увеличаване на военната помощ на Мадрид за Киев.

При кацането си на мадридското летище "Барахас" Зеленски беше посрещнат на пистата от крал Фелипе VI, след което се очаква да се отправи директно към испанската столица, за да се срещне със Санчес.

Визитата бележи първото официално пътуване на президента Зеленски до Испания от встъпването му в длъжност през 2019 г. Първоначално Зеленски планираше да посети Мадрид в средата на май, но пътуването беше отложено поради руска военна офанзива в района на Харков, както ни напомня AFP.

По време на неотдавнашна сесия на испанския парламент премиерът Санчес разкри, че Мадрид и Киев са на ръба на подписването на двустранно споразумение за сътрудничество. Пактът ще има за цел да задълбочи икономическите, социалните и институционалните връзки между двете нации.

„Веднага щом обстановката на фронта позволи, ще подпишем споразумение с Украйна за засилване на сътрудничеството между нашите страни“, каза министър-председателят.

Посещението не само символизира укрепването на отношенията между Украйна и Испания, но също така подчертава международната подкрепа, която Украйна продължава да получава на фона на продължаващите предизвикателства.

Днес стана известно, че Испания засилва подкрепата си за Украйна, като изпраща значителен пакет военна помощ на стойност 1,13 милиарда евро, както съобщава El Pais и News.bg. Пакетът е силен жест на солидарност и включва над 10 ракети за противовъздушна отбрана Patriot и 19 модерни танка Leopard 2A4 от Германия. Испания също така включва свои собствени произведени оръжия, като системи за борба с дронове и различни видове боеприпаси, за да подсили отбранителните способности на Украйна.