Зеленски: Контранастъплението върви бавно, това не е холивудски филм

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски признава, че контранастъплението на ВСУ върви "по-бавно, отколкото ни се искаше" и обясни, че това съвсем не е "холивудски филм".

"Някои хора си мислят, че това е холивудски филм и чакат резултати на мига. Това обаче съвсем не е така. Животът на хората е заложен на карта", заяви украинският президентът пред Би Би Си. И изтъква, че военният напредък не е никак лесен, защото руснаците са минирали 200 000 кв. км от украинската територия.

"Каквото и да искат някои хора, в частност - да се опитват да упражняват някакъв натиск върху нас, при цялото ми уважение ще кажа, ние ще продължим да напредваме на  бойното поле по начина, по който смятаме, че е най-добър", подчерта Зеленски.

Той заяви, че на Украйна е нужно да й бъдат дадени гаранции за сигурност от страна на НАТО, но тяхната крайната цел е страната да стане член на Алианса.

На въпрос как вижда края на войната, Зеленски посочи, че "са необходими победи на бойното поле". Но изтъкна че Украйна никога няма да седне на масата за преговори, независимо кой е президент в Москва, ако руските окупатори останат на украинска територия.

"Без значение колко далеч ще стигнем в нашата контраофанзива, няма да приемем да се стигне до замразен конфликт, защото това би било безсмислено развитие за Украйна", аргументира позицията си Володимир Зеленски.