Зеленски обсъди с пратеника на Ватикана предложения от Украйна мирен план

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че се е срещнал в Киев с кардинал Матео Дзупи, специален пратеник на папата за уреждане на руско-украинския военен конфликт. Двамата са обсъдили мирния план, предложен от украинския президент. Според Володимир Зеленски Украйна приветства посредничеството за разрешаване на конфликта, но алгоритъмът за постигане на мир може да бъде само украински.

"Срещнах се със специалния представител на папа Франциск, кардинал Матео Дзупи. Призовавам Светия престол да допринесе за изпълнението на украинския мирен план. Украйна приветства готовността на други държави и партньори да търсят мир, но тъй като това се случва на наша територия, алгоритъмът за постигане на мир може да бъде само украински", написа в Телеграм Володимир Зеленски.

На 13 май Володимир Зеленски се срещна лично с папата: те обсъдиха и украинския мирен план за уреждане на конфликта. Планът беше представен от украинския президент Володимир Зеленски през ноември 2022 г. Той предполага връщане на Украйна на териториите в границите от 1991 г. и репарации от Русия. Кремъл нарече този план отказ от преговори.

След посещението си в Киев Матео Дзупи трябва да се върне във Ватикана, за да се консултира с папата, а след това да отиде в Москва. Матео Дзупи е бил посредник по време на гражданската война в Мозамбик (1977-1992 г.). Преговорите продължиха 27 месеца и завършиха с подписването на мирни споразумения. /БГНЕС