Зеленски обвини Запада в нерешителност и страх, и посочи защо

По неговите думи с поведението си западните лидери показват, че не изключват поражение на Украйна

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

Западните страни се страхуват от пълно прекъсване на отношенията с Русия, защото не изключват поражение на Украйна, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

"Всички държат вратата с Русия леко открехната. Леко открехната. Не толкова отворена, колкото беше след 2014 г., което беше огромна грешка. Сега всеки от лидерите ги оставя леко отворени. Не всички, но много от тях. Само с един процеп. "Ами ако Украйна загуби? Не бива да затваряме напълно вратите с Русия", коментира лидерът на Украйна в в интервю за "Ню Йорк таймс".

Според него това се изразява в редица факти като това, че Западът не е решил напълно да ограничи търговията с Русия, не е отзовал посланиците си и не е затворил посолствата си, за да не остане "без дипломатически отношения с Руската федерация". Също така западните държави не са предали замразените активи на Русия на Украйна и не позволяват на Киев да удари руска територия със западни оръжия поради риска от ескалация, която "вече се случи", категоричен е Володимир Зеленски.