Зеленски от Хелзинки: Тази година ще бъде решаваща за Украйна и за Европа

Това заяви украинският президент по време на съвместна пресконференция с финландския си колега Саули Нийнистьо

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски направи изненадващо посещение в Хелзинки, Финландия, преди срещата на върха на скандинавските лидери в страната.

При подготовката на посещението на украинския президент в Хелзинки са затворени пътища и са организирани патрули за сигурност, съобщава финландското издание “YLE”.

Президентът на Финландия Саули Нийнистьо посреща министър-председателя на Швеция Улф Кристерсон, Йонас Гахр Стор, министър-председателя на Дания Мете Фредериксен, Катрин Якобсдотир от Исландия, както и Володимир Зеленски.

Всички гореспоменати държави са оказали подкрепа на Украйна по време на нахлуването на Русия в страната.

Зеленски заяви от Хелзинки, че Украйна ще постигне решителна победа във войната през тази година.

"Вярвам, че тази година ще бъде решаваща за нас, за Европа, за Украйна, решаваща за победата", заяви той пред репортери по време на съвместна пресконференция с финландския си колега Саули Нийнистьо.

Зеленски благодари на Нийнистьо за досегашната военна подкрепа и заяви, че двамата са се договорили да ускорят по-нататъшните доставки, съобщи АФП.

Въпреки че Украйна изрично е поискала модерни изтребители, Нийнистьо заяви, че поради географското положение на Финландия и общата й граница с Русия, тя "не може да се откаже" от наличните си изтребители преди доставката на нови, планирана за 2025 г. и нататък.

Зеленски обаче е уверен, че ще разполага с изтребители, и изтъкна, че досега Украйна първо е трябвало да се докаже на бойното поле, преди да получи по-модерна военна подкрепа.

"Ще проведем настъпателни действия, а след това ще получим самолети", каза той.

Украинският президент поздрави също така Финландия за членството ѝ в НАТО и заяви, че Украйна се нуждае от същото ниво на сигурност.

Нийнистьо заяви, че държавите от НАТО трябва да имат общ глас по този въпрос преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.

Зеленски ще участва в срещата на върха, на която ще се съберат лидерите на петте скандинавски държави.

Украинският лидер трябваше да проведе двустранни разговори с шведския министър-председател Улф Кристерсон, норвежкия Йонас Гахр Стор, датската Мете Фредериксен и исландската Катрин Якобсдотир.

"За да бъдем в НАТО и да подкрепяме съюзи, които да получат подкрепа, трябва да се свърши фундаментална дипломатическа работа. Украйна прави това днес", написа в Telegram Дария Заривна, президентски съветник по комуникациите.

Дания, Финландия, Норвегия и Швеция също се включиха в международните усилия за доставка на по-тежки оръжия за Украйна, като дариха някои от собствените си танкове "Леопард 2" или предложиха финансова подкрепа за придобиването им.

Във вторник Дания заяви, че изпраща военна помощ на стойност 1,7 млрд. крони (250 млн. долара), най-голямото си дарение до момента, "в подкрепа на предстоящата украинска офанзива".