Зеленски: Помощта на Запада ни помогна да оцелеем, но не и да победим

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Украинският президент Владимир Зеленски смята, че военната и финансова помощ от западните партньори е била решаваща за Украйна да оцелее във войната, но не е била достатъчна за победа. Това държавният глава каза в интервю за британския телевизионен канал Channel 4 News, цитирано от украинската агенция УНИАН.

той призна, че все още не е свикнал с политическите нюанси, заради които в момента Украйна е изправена пред заплахата от намаляване на западната помощ.

"Всички се усмихват, прегръщат, казват, че си стоик, толкова си силен, лидер на свободния свят, спасяваш нашата демокрация. Ако украинският народ нямаше такъв президент, можехме да загубим половин Европа и тогава Русия щеше да нападне САЩ и ние трябва да ви дадем всичко, което имаме. И след това хоп - спри!", каза президентът.

Украинският президент отбеляза, че не би искал да изглежда неблагодарен, тъй като западните партньори помогнаха много на Украйна и без тази подкрепа страната нямаше да оцелее. "Те много ни помогнаха да оцелеем. И мисля, че биха могли да ни помогнат още повече, за да спечелим", каза Зеленски

На въпрос дали му се струва, че западните страни правят всичко Украйна да не загуби, а не да спечели, Зеленски отговори: „Това е въпрос на оцеляване, така че не мога да се разчувствам, но понякога има моменти, когато наистина не мога да разбера или не искам да разбера“.

Той добави, че колебанието на Запада да предостави един или друг вид оръжие само води до допълнителни смъртни случаи в Украйна. "Времето минава, загиват хора. Затова аз възприемам този времеви коридор като кървав, много болезнен. Но не всеки разбира това. Това го говоря от първите дни", подчерта президентът.

Той отбеляза, че има ярък пример с F-16, когато от момента, в който Украйна започна да говори за тях и до положителния сигнал, измина една година, а от момента на положителния сигнал до обучението минаха още шест месеца. „Моментът на обучението до доставката този период все още не е приключил, защото F-16 все още не са пристигнали“, каза Зеленски.

Украинският лидер подчерта, че не предвижда подписване на мирно споразумение, в което временно окупираните територии на Донбас и Крим да отидат към Руската федерация.

Той призна, че е обезпокоен от възможността Тръмп да вземе едностранни решения, които да не са в интерес на украинския народ.

Той определи предишни изказвания на Тръмп, че ще спре войната за 24 часа като "много опасни", тъй като не е ясно как бившият американски лидер вижда следвоенния ред. /БГНЕС