Зеленски към ООН: Русия трябва да бъде изключена от международните организации

Тя презира устава на ООН и руши световния ред

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

Русия нарушава устава на ООН и руши международния ред, използва ядрен шантаж – затова тя трябва да бъде поставена в изолация и да бъде изключена от всички международни организации. Такъв призив отправи президентът на Украйна Володмир Зеленски в свое видеообръщение към Съвета за сигурност ва ООН.

„Съветът за сигурност е институция, работеща по добре известни и определени правила – по регламент, към който засега се придържат дори представителите  на Русия.
Засега те не използват в тази зала оръжие вместо думи и засега не отнемат креслото на съседа си. но сигурно никой няма да се учуди, ако и залата на Съвета за сигурност на ООН бъде превърната от руските представители в зона на насилие.“ – заяви президентът на Украйна.

„Русия вече презира устава на ООН. Русия вече нарушава всички правила в този свят. Така че е само въпрос на време тя да разруши и тази последна международна институция, която все още може да действа. Може! 
Именно за действия ви призовавам сега. Всеки по света може да посочи стотици примери за това как Русия нарушава международния правов ред и разрушава масива на международното право. Постоянно провокира ескалация и постоянно отговоря на предложенията за разговори с нова жестокост на бойното поле, с още по-големи кризи и заплахи за  Украйна и света.“ – посочи Зеленски.

Той каза още, че ще назове само пет примера в подкрепа на думите си.
Като пренебрегва призивите на МААЕ за деокупация на Запорожката АЕЦ, Руси умишлено държи света на ръба на радиационна катастрофа.

Второ – тя използва и директен ядрен шантаж с изявленията за употреба на ядрено оръжие.
„Русия няма право да притежава ядрено оръжие, тъй като не е способна, просто не е способна да гарантира сигурността на света.“ – подчерта лидерът на Украйна.

„Трето. През миналата седмица представих пред Генералната асамблея на ООН украинската формула за мир. Отговорът на Русия на този реален път към мира беше обявяване на мобилизация.“ – продължи той като изтъкна, че Кремъл използва мобилизацията като средство за геноцид срещу коренните народи.

Зеленски посочи също като примери фарса с „референдумите“ в окупираните територии и анексирането на окупирани територии, което е най-грубо нарушение на устава на ООН.

„Има само един път всичко това да спре. Първо. Пълна изолация на Русия в отговор на всичко, което тя прави.
Не може да остане постоянен член на Съвета за сигурност на ООН с право на вето държава, която в момента провежда политика на геноцид, държи света на крачка от радиационна катастрофа и освен това заплашва с ядрени удари.
Русия трябва да бъде изключена от всички международни организации. Ако изключването й е процедурно усложнено, участието й трябва да бъде замразено.“ – отбеляза той.

Втората мярка според него трябва да бъде затягането на международните санкции.

„Трето. Каквито и да е руски престъпни действия нищо не променят за нас. Няма да се поддадем на шантаж от терористи. Именно в Украйна и именно в тази война се защитава не само нашата независимост, не само правото на живот на нашия народ, но и международното право като такова.
Украйна трябва да получи цялата необходима военна и финансова помощ, за да бъде победен агресорът.“ – продължи Зеленски.

Той добави, че Украйна трябва да получи ясни и обвързващи правни гаранции по линия на колективната сигурност, защото сигурността на Украйна е от принципно значение за глобалната архитектура на сигурността.

Превод Faktor.bg