Зеленски призова съюзниците по-бързо да изпратят помощ

"Да отстраним цялата тази бюрокрация"

Володимир Зеленски на посещение при ранени украински войници, снимка: Фейсбук - Володимир Зеленський

Володимир Зеленски на посещение при ранени украински войници, снимка: Фейсбук - Володимир Зеленський

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова съюзниците на страната му да й изпратят по-бързо помощ, предаде Дарик с позоваване на Ройтерс.

Зеленски к8оментира в интервю за Фокс нюз,  което ще бъде излъчено днес, че миналата година е била трудна за Украйна. Но, говорейки на английски език, той посочи по-ранните постижения, особено в североизточната Харкивска област, където по-рато той даде интервюто.

"През тези две години получихме (обратно) част от Харкивска област. Сега се намираме в този регион... и деблокирахме Черно море. Има пътища за зърно и ние унищожихме много кораби на руския флот." - каза Зеленски.

"Това е, което направихме в продължение на две години. А какво успяха да направят те? Само на това едно място. Но за какво?" – каза Зеленски във връзка с превземането на Авдиивка от руските войски, след като в украинската армия се породи остър недостиг на боеприпаси заради спряната военна помощ от САЩ.

Авдиивка се намира на 15 километра северозападно от контролирания от Русия Донецк - главния град на Донецка област.

В интервюто Зеленски изрази отново недоволство от забавянето на западната военна помощ за Украйна, макар и да не посочи директно Съединените щати.

Искането на американския президент Джо Байдън да разширяване на подкрепата за Киев е спряно поради съпротивата на лоялните към Донлад Тръмп републиканци в Конгреса на САЩ.

"Трябва да бъдем по-бързи. Това означава да отстраним цялата тази бюрокрация. В противен случай няма да имаме никакъв шанс." – каза Зеленски.

Той призна, че намирането на алтернатива на американската помощ няма да бъде лесно.

"Разбира се, че ще намерим. Ние няма да останем неподвижно в очакване. Трябва да оцелеем. Трябва да намерим някакви паралелни стъпки." - каза той в интервюто, проведено в болнично отделение.

"Вие разбирате, че тази помощ е от решаващо значение. Така че без нея, съжалявам, ще имаме все повече и повече такива героични момчета, които ще бъдат в болниците. Ако не разполагате с истински защитен щит и мощна артилерия с муниции, разбира се, че ще губите хора." – посочи Зеленски.