Зеленски: Русия пое инициатива, тъй като САЩ забавиха подкрепата си

Хищнически режими като руския бързо увеличават апетита си за агресия, изтъкна още украинският президент

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

Русия успя да вземе инициативата на бойното поле, докато Украйна чакаше САЩ да одобрят нова военна помощ, заяви президентът Володимир Зеленски, предаде АФП.

Американските политици водиха месеци наред ожесточени дебати за това как и дали изобщо да продължат да подкрепят Украйна, което доведе до това, че силите на Киев се сблъскаха с остър недостиг на ключови артилерийски и противовъздушни боеприпаси.

"Докато чакахме решение за американската подкрепа, руската армия успя да изземе инициативата на бойното поле", каза Зеленски при откриването на виртуална среща на десетки международни поддръжници на Украйна.

"Още сега можем не само да стабилизираме фронта, но и да продължим напред, постигайки украинските цели във войната", каза той, като същевременно отбеляза, че "украинските защитници се нуждаят от вашата достатъчна и навременна подкрепа".

Зеленски също така подчерта залозите в конфликта, като заяви, че руският успех може да породи по-нататъшна агресия.

"Хищнически режими като руския бързо увеличават апетита си за агресия. Когато те успеят в една част на света, това създава проблеми на много други места. Агресията се разпространява, когато не бъде спряна", каза той.

Съединените щати са ключов военен поддръжник на Украйна, като са отделили над 44 млрд. долара за подпомагане на сигурността, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г.

Но разколебаният Конгрес не беше одобрявал широкомащабно финансиране за Киев в продължение на близо година и половина, като едва от миналата седмица най-накрая предприе действия, за да разчисти пътя за предоставяне на нова помощ.

Високопоставен американски служител в областта на отбраната заяви, че помощта от Съединените щати и други държави "ще позволи на украинците да започнат да си връщат инициативата", но "това няма да бъде бърз процес".

"Украинците ще трябва да се възстановят доста, за да приемат всички тези нови доставки... и да гарантират, че могат да защитават позициите си. Така че не бих прогнозирал мащабна офанзива в близко бъдеще", добави служителят. /БГНЕС