Зеленски ще забрани на украинските депутати и чиновници да почиват в чужбина

Очаква се съвсем скоро да бъде публикуван президентски указ

Президентът Володимир Зеленски обяви във вторник, че ще забрани на украинските чиновници и депутати да почиват в чужбина, докато продължава войната, след като за отпуските на служители на различни нива се появиха медийни публикации.

Скандалът с почивките е един от няколкото, които се развиха тази седмица в правителството, след като стана ясно за вземане на подкупи за осигуряване на генератори и за скъпи поръчки за храна на армията.

"Има принципно решение на Съвета за национална сигурност и отбрана относно заминаването на служители в чужбина. Това се отнася за всички служители на централното правителство, различни други нива на местното управление, служители на правоприлагащите органи, депутати, прокурори и всички онези, които трябва да работят за държавата и в държавата", написа Зеленски в канала си в "Телеграм", цитиран от "Дневник".

Повод са снимките, които съпругата на зам.-главния прокурор Олексий Симоненко е публикувала от десетневната им новогодишна ваканция в испанския курорт Марбея. Те се появиха в няколко журналистически блога и бързо получиха широко разпространение.

Според вестник "Украинска правда" Симоненко ще напусне поста си като заместник на главния прокурор "по собствено желание", след като е бил помолен да подаде молба за това.

Очаква се Володимир Зеленски да публикува президентски указ, с който ще забрани на членовете на правителството и техните заместници, президентската канцелария, други изпълнителни органи, службите за сигурност, националната банка, ЦИК, както и на депутатите от Върховната Рада, съдии, прокурори да пътуват зад граница, ако не са били командировани.

От началото на войната скандалите заради пътуванията на депутати и чиновници редовно съпътстват медийните публикации, съобщава РБК.

Героинята на последния скандал е пресаташето на граничната служба на Украйна Иванна Плантовская, която публикува в социалните мрежи свои снимки от Париж.