Зеленски обяви, че скъсва дипломатическите отношения с Русия

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Заленски обяви, че ще бъдат прекъснати дипломатическите отношения с Москва след като Русия започна пълномащабна военна операция на територията на страната му рано тази сутрин, съобщава "Ехото на Москва". 

Решението е напълно закономерно. Още преди два дни Зеленски бе заявил, че Киев обмисля да прекрати дипломатическите отношения с Русия, след като призна независимостта на републиките в Донбас.

„Получих искане от Министерството на външните работи да разгледам въпроса за прекъсване на дипломатическите отношения между Украйна и Русия. Сега ще работя по този въпрос и не само по този въпрос, но и върху нашите ефективни стъпки по отношение на ескалацията от  страна на Руската федерация“, каза в понеделник украинският президент. Въпреки това тогава той изразява надежда, че няма да си стигне до реален военен сблъсък, а ще продължи да се търси решение на кризата в диалог, със средствата на дипломацията.

„Първото – много е важно журналистите да показват на хората къде е лъжата. Мобилизация на бойния дух. Искам да се обърна към всички граждани, към всичките честни украински медии да разпространяват информация как мощно се сражават нашите сили, тази информация е все още малко. На нашите военни е необходима подкрепата на нашето населения. Армията ни е мощна и нашето население е също една мощна армия. Въоръжените сили на Украйна водят тежки боеве, отбиват атаки в Донбас, на север, на изток, на юг. Врагът е понесъл сериозни загуби и ще има още по-сериозни загуби, защото са навлезли в наша земя. За отбраната работи армията, националната солидарност е главната опора на украинската държавност“, заявява още Володимир Зеленски.

„Ние вече раздаваме оръжие и ще раздаваме за защита на нашата земя – на всички желаещи, на всички, които искат да защитават нашия суверенитет. Всеки, който има боен опит и може да се присъедини към отбраната на Украйна трябва да се яви в съответните пунктове. Следете внимателно за по-детайлна информация“, допълни украинският президент.

Той призова, тъй като има ранени военни, където в болниците е необходима кръв, хората да се отзоват и да станат донори на защитниците на Украйна.