Зеленски за СNN: Докато Крим е под руска окупация войната няма да приключи

"Путин не контролира ситуацията в регионите"

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

Реакцията на Москва срещу бунта на наемническата групировка "Вагнер" е слаба, а руският президент Владимир Путин губи контрол над хората си. Това заяви в интервю за Си Ен Ен президентът на Украйна Володимир Зеленски.

„Виждаме реакцията на Путин. Тя е слаба“, каза Зеленски в Одеса.

„Първо, виждаме, че той не контролира всичко. Навлизането на "Вагнер" дълбоко в Русия и превземането на определени региони показва колко лесно е да се направи това. Путин не контролира ситуацията в регионите.“ - каза украинският лидер.

„Цялата тази вертикала на властта, която имаше, просто се разпада“, добави той.

Има и проверени видеодоказателства, показващи подкрепа на руските граждани за бившия съюзник на Путин и лидер на "Вагнер" Евгений Пригожин, допълва Си Ен Ен.

Докладите на украинското разузнаване показват, че Кремъл измерва подкрепата за Пригожин и половината население на страната е показало подкрепа за бунта на Пригожин, каза Зеленски.

Същевремено с бунта на наемниците на Путин Украйна постига бавни успехи с контраофанзивата си. Тези усилия наскоро бяха критикувани от западните съюзници на Украйна.

Украинският държавен глава наскоро се срещна и с Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) и коментира, че е изненадан да види в медиите информация за срещата му с шефа на агенцията Бил Бърнс.

„Моята комуникация с шефа на ЦРУ винаги трябва да е зад кулисите. Обсъждаме важни неща – от какво има нужда Украйна и как Украйна е готова да действа.“ - каза Зеленски.

Бърнс, ветеран дипломат, се превърна в доверен събеседник в Киев и направи няколко пътувания до Украйна по време на войната.

„Нямаме никакви тайни от ЦРУ, защото имаме добри отношения и нашите разузнавателни служби разговарят помежду си“, каза той.

Освен това Зеленски обясни, че отношенията му с Бърнс са добри и откровени и че той го е предупредил за това, от какво се нуждае Украйна на бойното поле.

Бунтът на Пригожин „се отрази силно на руската мощ на бойното поле“ и може да бъде от полза за контранастъплението на Украйна, каза украинският президент на пресконференция от Киев.

Досега усилията на Украйна бяха съсредоточени върху възстановяването на презетата територия, но крайната цел на Зеленски е освобождаването на Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 г.

„Не можем да си представим Украйна без Крим. И докато Крим е под руска окупация, това означава само едно: войната все още не е приключила.“, каза той.

На въпрос дали има някакъв сценарий, при който може да има мир без Крим, Зеленски каза: „Тогава няма да е победа.“ /БГНЕС