Зеленски: За Украйна е важно преговорите за членство в ЕС да започнат още през юни

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

Във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че за страната му и за Европа е от основно значение реалните преговори за присъединяване на Украйна към ЕС да започнат през юни тази година.

"За нас в Украйна и за цяла Европа е от решаващо значение реалните преговори за членството на Украйна да започнат през юни без отлагане. И това ще бъде правилният политически сигнал, че Европа е достатъчно силна и определено няма да се поддаде на руския натиск", каза Зеленски.

Украйна подаде молба за членство в ЕС на 28 февруари 2022 г. През юни 2023 г. страната получи статут на кандидат за членство. На 14 декември същата година лидерите на ЕС официално започнаха преговори за присъединяването на Украйна и Молдова към съюза. На 19 март бизнес изданието Politico цитира свои източници, според които властите на ЕС все още не са готови да обсъждат следващите стъпки за присъединяването на Украйна към съюза на фона на масовите стачки на земеделските производители. Според събеседниците на изданието ЕС планира да се върне към този въпрос след изборите за Европейски парламент, насрочени за юни./БГНЕС