Жалба в ООН за сваления от Иран украински самолет през 2020 г.

Всички 176 души на борда загинаха

Канада, Швеция, Украйна и Великобритания подадоха жалба в Агенцията за гражданска авиация на ООН срещу Иран във връзка с катастрофата на самолет 2020, при която загинаха 176 души, предаде АФП.

В съвместно изявление четирите държави, чиито граждани са били на борда на полета, обвиняват Техеран в "използване на оръжие срещу граждански самолет по време на полет в нарушение на международните си правни задължения".

Четири години след трагедията страните започнаха "процедура за уреждане на спорове" в Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) към ООН в Монреал.

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо заяви, че подаването на жалбата е "важна стъпка в нашия ангажимент да гарантираме, че семействата на жертвите, засегнати от тази трагедия, ще получат справедливостта, която заслужават".

Всички 176 души на борда на полета на Ukraine International Airlines - предимно канадци и иранци - загинаха при свалянето на Boeing 737-800 малко след излитането му от Техеран на 8 януари 2020 г.

Три дни по-късно Иран призна, че военните му са насочили по погрешка самолета, пътуващ за Киев, с две ракети земя-въздух.

Иранската организация за гражданска авиация посочи в доклад "бдителността" на своите наземни войски, които са изстреляли ракетите на фона на засиленото напрежение между Иран и САЩ по това време.

"Вече четири години Иран отказва да поеме пълна юридическа отговорност за свалянето на полет PS752 въпреки многобройните ни опити да започнем преговори по този въпрос", се казва в изявлението на Канада, Швеция, Украйна и Великобритания.

През юли многонационалната група обжалва делото си пред Международния съд, като поиска от Иран обезщетение за семействата на жертвите. /БГНЕС