Руски медии пропагандират наратива за "демилитаризиране" на НАТО в Трета световна война

По руската държавна телевизия водещи и гости продължават да тиражират кремълски опорки, които ако не бяха жалки, но и страховити фейк новини, по-скоро биха звучали като вицове. В ефира на телевизионния канал „Россия 1“ руската журналистка и водеща Олга Скабеева заяви, че Русия може да демилитаризира НАТО. По нейните думи след приключването на „специалната военна операция“ на руската армия в Украйна, както Москва нарича войната там, армията на Владимир Путин щяла да бъде принудена да „демилитаризира“ НАТО в Трета световна война.

На 24 февруари руската армия започна пълномащабна война срещу независима и суверенна Украйна. В продължаващият повече от три месеца военен конфликт „великата и непобедима“ армия на Владимир Путин беше разгромена от украинските сили в Киевска област, а сега е съсредоточила атаките си на изток, опитвайки се да овладее цялата Донецка област. Русия търпи огромни поражения и загуби в човешка сила и военна техника. Започнала агресията си с желание да "демилитаризира" Украйна, в същност Русия до момента успешно демилитаризира единствено собствените си въоръжени сили.

Според обобщени данни на щаба на украинската армия, публикувани на 28 май, „великата руска армия“ търпи пълно поражение, а митът, че е непобедима е напълно развенчан. От тях става ясно, че руснаците са загубили 30 000 души от личния си състав от участващите във войната. Не по-малко сериозни са пораженията, които украинската армия е нанесла върху руската военна техника. Извадени от строй и са унищожени 1300 танка, 3258 бронирани бойни машини, 628 артилерийски установки, 203 ракетни системи за залпов огън, 2226 бойни автомобила, 207 самолета, 114 вертолета, 13 кораба, 48 установки със специално техническо оборудване, 116 крилати ракети, 93 системи за противовъздушна отбрана.

Москва обаче отказва да разкрие реалния брой на загубите, които понася, защото се страхува, че може да обърне обществените нагласи и да предизвика недоволство и бунт сред собствения си народ срещу Русия заради мракобесната война. Не случайно в Руската федерация думата „война“ е забранена, а всеки, който се обяви против военната агресия, бива арестуван. От друга страна по руските пропагандни канали Кремъл лъже руснаците, че войната върви по план и че руските войници атакуват само военни цели и „нацисти“. И ако споменава за възникналите неизбежни социални, икономически и финансови проблеми в страната – вина за това имат ЕС и САЩ, които наложиха безпрецедентни санкции на Русия, а редица големи западни компании напуснаха руските пазари.

Използвайки удобният наратив, че Западът е най-големия враг на Русия, Кремъл отправя по официалната руска телевизия послания, че има заплахи за  Трета световна война. Да, Русия разполага с огромен брой ядрени бойни глави, но без тях обаче руската армия е военно джудже в сравнение със страните от най-могъщия военен алианс в света НАТО, които превъзхождат руските въоръжени сили във всеки един аспект. И въпреки, че НАТО нееднократно ясно подчерта, че няма да изпраща свои войници в Украйна, именно за да се избегне пряк военен сблъсък с Русия, в Москва продължават с мръсната пропаганда и манипулативни внушения за ЕС, САЩ и НАТО, които заплашвали сигурността и суверенитета на Русия. Затова не е изключено да се стигне до Третата световна война, за да защити Кремъл страната и своите граждани.