Жерар Депардийо се отрече от Путин, нарече действията му в Украйна "луди"

Жерар Депардийо

Жерар Депардийо

Доскорошният почитател на Владимир Путин - френският актьор Жерар Депардийо, вече не харесва патрона си и открито говори, че действията на руския президент в Украйна са неприемливи. 

"Руският народ не е отговорен за лудите, неприемливи крайности на ръководители като Владимир Путин", каза в изявление до АФП звездата на френското кино, многократно хвалил Путин преди това.

Французинът с руски паспорт обяви, че приходи от три концерта, планирани за началото на април, "ще бъдат за украинските жертви", съобщават АФП и БТА.

На 1 март, на шестия ден от руското нашествие в Украйна, актьорът призова за "спиране на войната и за преговори".

Кремъл реагира веднага с предложение да обясни ситуацията в Украйна на французина. Говорителят Дмитрий Песков каза пред журналисти, че Депардийо вероятно не разбира напълно ситуацията.

Припомняме, че през 2013 г. Путин даде на Депардийо руско гражданство, което предизвика остри критики във Франция. Актьорът бе обвинен, че изоставя родината си, за да избегне данъчното облагане за милионери. Депардийо получи руския си паспорт лично от Путин в резиденцията на руския лидер в Сочи. Оттогава Депардийо непрекъснато хвалеше новата си родина Русия, като я наричаше "велика демокрация" и възхваляваше Владимир Путин, като дори го сравни с папа Йоан-Павел Втори.

"Винаги съм изпитвал особена привързаност към руския народ, така добре описан от Достоевски, Толстой, Гогол, Пастернак и много други артисти...Чайковски, Прокофиев, Шостакович", казва тогава Депардийо, за да обясни своя избор да стане гражданин на Русия.