За любители на изненадите: Екзотично плодово барбекю

Със сигурност ще изненадате гостите, ако им поднесете екзотично барбекю от плодове. Плодовото барбекю е нестандартен десерт, който ще направи живота ви една идея по-сладък. Експериментирайте с екзотично плодово барбекю.

С екзотичното плодово барбекю несъмнено ще си подсладите живота. Това му е хубавото – че успява да извлече от плодовете максимална доза захар, без да прибягва до „помощни средства“ за целта. Недостатъкът е, че както преди, така и след плодовото барбекю, трябва добре да почистите скарата. 

Чисти се предварително, за да отстраните стари миризми и остатъци, които могат да повлияят на аромата и вкуса на плодовото барбекю. Чисти се и след, тъй като често плодовете оставят след себе си сокове, семки или захар. Със сигурност обаче резултатът, който ще се появи в чинията ви, ще оправдае положените усилия.

Съставки за плодовото барбекю

Основните съставки на плодовото барбекю, разбира се, са плодовете. Изберете здрави, но не презрели плодове, които да включите в рецептата. Най-използвани са ябълките, крушите и ананасът, но освен тях има още цял списък. Подходящи за екзотично плодово барбекю са някои семкови плодове (ябълки, круши, дюли, смокини), тъй като издържат повече на топлинна обработка. 

Може да заложите и на голяма част от костилковите (праскови, кайсии, нектарини, сливи, череши), но при тях трябва да сте малко по-наблюдателни. Ако ги „препечете“, има опасност да станат на каша. Внесете доза екзотика с резени ананас, банан, папая или манго, а цитрусовите плодове оставете за съставки на марината. Чудесни плодови „пържоли“ пък се получават от резени пъпеш.

Как да си приготвите екзотично плодово барбекю?

За приготвянето на екзотично плодово барбекю не са ви необходими особени познания и технологии. Всичко става изключително бързо и лесно, единственото условие е да сте по-наблюдателни, ако сте избрали по-специфични плодове. Изберете си основните съставки за необичайния десерт, почистете ги и ги измийте. Отстранете излишните части – обелки, семки и т.н. Имайте предвид, че някои плодове като банана, е желателно да останат с обелката.

Нарежете плодовете на резени – колкото по-тънки, толкова по-равномерно ще се изпекат. След това ги накиснете в марината и ги оставете за около 20-30мин. да поемат от нея. После извадете плодовете, подсушете ги леко и ги намажете хубаво с масло. Вече може да ги мятате на барбекюто. Някои рецепти препоръчват да увиете плодовете предварително във фолио, но това не винаги е задължително. 

Плодовете за екзотичното барбекю се пекат за кратко и на силен огън, затова трябва да внимавате да не ги „изпуснете“. Например ябълките изискват около 5мин., а бананите – 8-10мин. Периодично обръщайте резените и ги мажете отново с масло. Към края може да поръсите плодовете с кафява захар, за да получите двойна доза сладост. 

Как и с какво да поднесете плодовото барбекю?

Екзотичното плодово барбекю става още по-вкусно, след като му добавите цял арсенал от ароматни подправки. Подходящи са такива като канела, джинджифил, ванилия, индийско орехче и обикновено се добавят като съставки към марината. След като бъде приготвено, плодовото барбекю се овкусява със специални сосове – например от бяло вино и мед или от ликьор и подправки. Може да му добавите също течен шоколад, сметана, пудра захар или плодов сироп.

Най-често екзотичното барбекю се поднася като десерт, но има и отделни рецепти, които използват изпечените плодове и като съставки за месни и рибни шишчета (например със свинско или със скариди). Кулинарите добавят плодови шишчета, „пържоли“, „кебапи“ към гофрети, палачинки, вафли и торти. Друг път украсяват с тях ваниловите мелби или алкохолните коктейли.

Екзотичното плодово барбекю приканва чревоугодниците да експериментират.

https://recepti.rozali.com