Жозеп Борел и Еди Рама говориха за руската дезинформация, войната в Украйна, Коридор №8

Албания е изпълнила всички условия за започване на преговорите за членство

Министър-председателят на Албания Еди Рама заяви днес необходимостта от включване на държавите от Западните Балкани, в случай че Европейският съюз има план за подкрепа на страните при справянето с енергийната криза и последствията от войната в Украйна.

На съвместната пресконференция в Тирана с върховния представител по външните работи и политиката на сигурност на ЕС Жозеп Борел Рама подчерта също, че проектът Коридор 8 трябва да бъде ускорен колкото е възможно повече като част от плана за инвестиции, и следва да се има предвид, че той вече става стратегически от гледна точка на коридор за сигурност.

„Говорихме за необходимостта, ако ЕС има план за подкрепа на страните при справянето с енергийната криза, която е най-тежката част от кризата, и при справянето с другите последици от войната, да не пропускат Западните Балкани, както го направиха при първата схема за разпространение на ваксини“, каза Рама.

Премиерът допълни, че на срещата е обсъдена голямата тревога, породена от войната в Украйна и всички последствия от нея, които се появиха в Европа и не само в Европа, първоначално под формата на покачване на цените.

„Ние обсъдихме ролята на Албания в Съвета за сигурност и позицията на Албания относно руската агресия в Украйна“, каза Рама.

Албанският премиер информира, че част от дискусията е била свързана с по-нататъшният напредък на процеса на интеграция на Албания в ЕС, по-специално за официалното откриване на преговорите за членство.

„Албания избра тази позиция като своя естествена позиция, а не защото някой ни попита в Брюксел, Берлин, Париж или във Вашингтон. Ние сме горди членове на велик алианс като НАТО, и също така сме горди европейци с нашето европейска и албанска същност, така че виждаме в Европа вратата към нашето бъдеще“, добави Рама.

По темата за разширяването на ЕС Борел подчерта, че „Албания изпълни навреме всички условия за започване на преговорите за членство

„Отново заявявам и подкрепям работата, която се върши, и ще продължа да подкрепям началото на преговорите по време на френското председателство. Това не е определена дата, но е времеви хоризонт и това, което казвам за Албания, важи и за Северна Македония. Днес е ясно на всички институции, че повече от всякога трябва да представляваме обединена Европа с интеграцията на Западните Балкани. Това трябва да бъде изпълнено в този времеви хоризонт възможно най-конкретно в рамките на френското председателство, каза Борел.

Европейският представител засегна руската намеса и влияние в Западните Балкани, както и руската дезинформация, която се разпространява в региона и предизвиква сериозно безпокойство в Брюксел.

„Руското влияние в Западните Балкани не е нещо ново. Но руската дезинформация нарасна. Това е инструмент, който се използва и трябва да се премахне”, заяви Борел.

Брюксел е наясно, че Западните Балкани ще бъдат бойно поле за бъдещи идеи относно по-нататъшното развитие на региона.

От своя страна премиерът Еди Рама подчерта, че в тази ситуация интеграцията на Западните Балкани е много важна.

Той също се спря на руската пропаганда и изрази безпокойство от руските изявления, че Албания и Косово доставят на Украйна наемници

„Що се отнася до руската пропаганда, ние обсъдихме друг аспект, който е свързан с постоянното споменаване на Албания от московските власти като проблемно присъствие в този конфликт. Обвинението, че Албания заедно с Косово снабдява Украйна с наемници, е неоснователно, но и обезпокоително”, подчерта албанският премиер.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел посети Тирана като част от балканската обиколка, която започна вчера в РС Македония, а утре ще продължи със среща в Босна и Херцеговина. /БГНЕС