Борел на изслушване в ЕП заради посещението му в Москва: Изборът на века е - сътрудничество или конфронтация с Русия

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност бе на специално изслушване в ЕП

Жозеп Борел

Жозеп Борел

ЕС е на исторически кръстопът в отношенията си с Русия и трябва да вземе решението на века – стремеж към сътрудничество или конфронтация. Това становище изрази върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел на специално изслушване в Европейския парламент, посветено на посещението му в Русия на 4-6 февруари.

„Ние сме на исторически кръстопът в отношенията с Русия. Изборът, който правим, ще определи международната динамика на властта през този век“, каза той и подчерта, че тези въпроси ще бъдат обсъдени на срещата на външните министри на ЕС на 22 февруари и на срещата на върха през март.

Според него Европейският съюз трябва да се опита да избегне дългосрочна конфронтация с Руската федерация и да осигури подкрепа за руското гражданско общество.

"Русия е най-голямата ни съседка и трябва да избягваме дългосрочна конфронтация", каза той.

В същото време Борел заяви, че ЕС трябва да насърчава „развитието на гражданското общество в Руската федерация“, но призова „да се прави разлика между структурата на руската власт и хората, които искат да бъдат част от Европа“.