Жозеп Борел: Всеки опит да се постави под въпрос Охридското споразумение ще бъде напразен

Европейският лидер е категоричен, че Сърбия и Косово трябва стриктно да го изпълняват

Жозеп Борел, снимка:БГНЕС

Жозеп Борел, снимка:БГНЕС

Споразумението от Охрид (между Сърбия и Косово) трябва да се приложи изцяло и ЕС ще следи внимателно кой изпълнява споразумението и кой не, заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел в началото на двудневната среща на върха на лидерите на ЕС в Брюксел, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

"Всеки опит да се постави под въпрос споразумението от Охрид ще бъде напразен. Споразумението е прието, трябва да се изпълни. Няма място за избор на части, които да бъдат изпълнени“, каза Борел в началото на двудневната среща на върха на лидерите на ЕС в Брюксел и подчерта, че "споразумението от Охрид е цялостно и трябва да се прилага като цяло".

Шефът на европейската дипломация добави, че ЕС ще следи внимателно изпълнението на споразумението и даде, както каза, съвет на Белград и Прищина да не сочат с пръст другия, а да си вършат работата.

Тази вечер Жозеп Борел ще докладва на държавните и правителствените ръководители на ЕС за постигнатите споразумения в рамките на диалога между Белград и Прищина и плановете за изпълнение на споразумението, предаде БТА.

В заключенията от срещата на върха се очаква европейските лидери да приветстват споразумението по Анекса за прилагане на споразумението за нормализиране на отношенията и да призоват Белград и Прищина "експедитивно" да приложат споразумението.