Журналист: Видяхме в посланическите назначения как президентът нарушава закона

Трябва да има разговор в политиката, но не и с нарушение на закона, категорична е Валерия Велева

Румен Радев и външният министър Екатерина Захариева

Румен Радев и външният министър Екатерина Захариева

Очакванията от президента са да бъде стожер и отрицание на всичко, което досега е било, а видяхме в посланическите назначения, че той нарушава закона. Ако Борисов му предлага такъв списък, той би трябвало да откаже. Трябва да има разговор в политиката, но не и с нарушение на закона, каза по Канал 3 журналистката Валерия Велева.

За да се стигне до такава договорка, е било, че всеки е държал на посланика си и е направил някакъв компромис. Най-фрапантният пример беше Марин Райков. Аз мога да кажа, че може би знам отношението на премиера към него и то не е добро. Марин Райков е успял да убеди Румен Радев в своите качества, но това не трябваше да става в нарушение на закона. Ние сега си го разказваме като виц. Не говорим в момента за качества. Защо критикуваме ГЕРБ, затова, че не смениха старата ЦИК? Когато искаме тази държава да стъпи на някаква нова ос, трябва да се спазват законите, каза още тя.

В края на краищата за Париж не са успели да постигнат съгласие. Посланикът продължава да си бъде там, с изтичащ мандат след 3-4 месеца. И президентът, и външният министър казват, че посланиците не са наши и ваши, и това го приемам. Миналата година дипломатическото дружество написа отворено писмо, в което предупреди точно за такива неща, категорична беше Велева.

След като ще следваме примера на Тодор Живков, тогава си казвам какво сме направили за тези 30 години?