Как да "преместиш" баба си от Киев в Чернивци, за да получиш румънски паспорт

Как украинци, молдовци и руснаци получават европейски паспорт, ако "изнамерят" някоя баба от бившите румънски земи, станали част от СССР

Румънският новинарски сайт Хотнюз публикува серия от репортажи, в които разкрива схеми за придобиване на румънско гражданство от лица от бившия Съветски съюз, които не са от румънски произход, възползвайки се от вратичка в закона. Това става с помощта на специализирани фирми, които срещу няколко хиляди евро се заемат със задачата да "измислят" родословно дърво, което да докаже, че въпросното лице има предци от Бесарабия, Северна Буковина и други райони, принадлежали някога на Румъния и анексирани от СССР по времето на Сталин, предаде БТА.

Как да "преместиш" баба си от Киев в Чернивци

Според изданието жители на Украйна, Русия, Молдова и дори Беларус могат да се възползват от румънски закон, за да получат гражданство, което на практика им отваря вратите към целия Европейски съюз. Тези, които изберат този метод, трябва само да си "изнамерят" някакви предци, които са живеели в териториите, които Русия е отнела от Румъния.
Замислен като форма на "историческа репарация" за румънците, които са били откъснати от родината против волята си, днес той е използван като пряк път за получаване на европейски паспорт от хора, които нямат никаква връзка с Румъния, отбелязва Хотнюз, чиято статия е публикувана също от телевизия Диджи 24, както и от различни молдовски медии.

Под заглавие "Операцията "Как да преместим една баба от Киев в Чернивци" - деликатният проблем с "възстановяването" на румънско гражданство с фалшиви документи по оста Украйна-Румъния", електронното издание разказва за украинката Олеся, която живее в Чернивци (в областта Буковина, Югозападна Украйна, която някога е била част от Румъния), но семейството й произхожда от Киев. Тя решава да получи румънско гражданство именно по начина, за който е чула, че е най-лесен и е използван от много хора в Украйна, Русия, Молдова и дори Беларус. 

Олеся иска да "стане отново" румънски гражданин, тоест да се възползва от разпоредбите на член 11 от Закона за получаване на румънско гражданство, отнасящ се за лицата, които са родени (или са техни наследници до трета степен) в териториите, които са били румънски до 1940 г. Процедурата е много по-проста, отколкото при стандартния начин за придобиване на румънско гражданство, и не изисква задълбочено познаване на езика нито действително преместване в Румъния, разказва Хотнюз. 

Данни, предоставени на сайта от Националната служба за гражданство, показват, че през последните три години румънското си гражданство са възстановили 125 961 души.
"Подходящо" родословно дърво срещу 3500 евро