Златото поскъпва до нови исторически нива

Фючърсите поскъпнаха за първи път в историята към 2265 долара за унция

Златото поскъпна в началото на търговията в понеделник до нов рекорден връх на фона на очакванията, че Фед на САЩ ще започне да понижава лихвите през юни - тези прогнози сякаш бяха подсилени от оповестените в края на миналата седмица данни за забавяне на американската инфлация, предаде БНТ.

Фючърсите на благородния метал поскъпнаха за първи път в историята към 2 265 долара за една унция, задълбочавайки рязкото възходящо движение от предходната седмица и след като март златото отбеляза най-силен едномесечен ценови растеж от повече от три години насам, а през първото тримесечие поскъпна с над 9%.

Силното поскъпване на златото от средата на февруари насам е подхранвано както от засилващите се очаквания за предстоящо намаляване на лихвите, така и в резултати на негови покупки от водещи централни банки, като китайската, както и в резултат на силното му търсене като "инвестиция-убежище" с оглед на серията геополитическите напрежения главно в Близкия Изток (войната на Израел с "Хамас" в Газа) и войната на Русия в Украйна.

След петъчните слабо инфлационни данни от САЩ, шансовете за първо понижаване на основната лихва на Фед вече се оценяват на около 70%.

Трябва да се има предвид, че по-ниските лихвени проценти намаляват алтернативните разходи за притежаване на златни кюлчета, увеличавайки тяхната инвестиционна стойност.