Златото записва най-лошия си старт на годината от три десетилетия

Златото навлезе в 2021 г. с високи очаквания на рекордно високо ниво и с най-големия си годишен ръст от десетилетие. Но от тогава благородният метал записва най-лошия си старт на годината от 30 години.

Цената на златото за незабавна доставка спада до седеммесечно дъно в петък, фючърсите също поевтиняват, задълбочавайки спада и преминавайки под поредното нивото на подкрепа, което според анализаторите може да предвещава допълнителни понижения, информира Bloomberg.

Металът, който премина през значително рали през миналата година, предизвикано от страха от пандемия, ниските лихвени проценти и стимулиращите разходи, поевтинява с повече от 7% през 2021 г. и записва най-лошото представяне в индекса Bloomberg Commodity. Металът се изправя пред множество неочаквани предизвикателства. Основни сред тях са изненадващата устойчивост на долара и нарастване на доходността на държавните ценни книжа на САЩ, докато икономическите показатели показват, че възстановяването от пандемията е в ход.

„Тъй като очакванията за инфлацията достигат нови върхове, виждаме, че хората преминават от злато към индустриални метали като мед“, каза Питър Томас, старши вицепрезидент в Zaner Group в Чикаго.