Злост и плюене: Илияна Йотова подгря Радев за "Панорама", държавата била пред експлозия

13-и петък започна с черна енергия от тв екрана

Румен Радев и Илияна Йотова

Румен Радев и Илияна Йотова

13-и петък започна с участието на Илияна Йотова в предаването "Тази сутрин" по бТВ, откъдето вицепрезидентката ни заля със злост и унищожителни критики срещу правителството и ковид-мерките. По този начин Йотова подгря предстоящото участие на живо в "Панорама" на Румен Радев, където и без екстрасенси се знае какво ще говори. Така денят 13- петък ще завърши с бълваща черна енергия от тв екрана.

"Държавата е пред експлозия", заяви Йотова и се похвали: "Моите прогнози тук, в това студио, се сбъдват." На въпрос кое се е сбъднало, Йотова самодоволно отговори: "Поисках във вашето студио оставката на здравния министър и то се случи."

"Оставка" обаче на Кирил Ананиев няма, а финансистът стана министър, който изготви бюджета на държавата, контрира я водещият. "Този бюджет виси във въздуха", пък отговори Йотова.

На въпрос обсъжда ли с президента своите позиции, Йотова отговори: "Разбира се, че ги обсъждаме тези въпроси!" Попитана тогава какво й е мнението за освобождаването на Калоян Методиев заради участието му в купона на Нинова на Боровец, Йотова се измъкна: "Да не бъдем толкова елементарни."

Тя посочи, най-тревожното е, че хората не вярват в мерките от правителството. "Хората бяха лъгани, те не вярват, че парите, които се съобщават за здраве на Министерския съвет, не вярват дали ще бъдат дадени и за какво точно. Ние не знаем за какво се изразходват средствата, чуваме само едни цифри и милиони. Нека да видим лекарите дали и как и кога ще ги получат тези допълнителни 1000 лева. Миналия път не бяха дадени на много места. От няколко дни се говори за разпад на общинските болници", продължи негативната си реч Йотова.

"НС е изключено от вземането на решения за мерките за кризата, това за мен е непонятно. Нашият парламент е изцяло отстранен от този поток по обсъждане на мерките", отбеляза Йотова, но избегна коментар защо нейните съпартийци се крият из кулоарите.

"Правителството не казва цялата истина около срещите за РС Македония в последните дни, мисля, че има проект, за който не знаем. Аз като български политик не съм удовлетворена от последната среща в София, Берлинският процес е сериозен, на тази среща в София не се взеха никакви сериозни решения, видя се и начинът, по който премиер-министърът с досада каза, че не е удовлетворен, каза Йотова. България няма как да отстъпи от позицията от миналата година, взета при президента, така няма как да отстъпи така и от декларацията на Народното събрание и решенията, взети и от Министерски съвет. Тук има единомислие, добави Йотова. Имало е натиск върху външния ни министър в Берлин най-вероятно, сигурно ще има компромис и дано не е така. Нашата позиция трябва да е такава, каквато е била до момента, подчерта Йотова. Президентът Георги Първанов беше предложил много добра позиция, ако се бяхме вслушали за допълнителен анекс, нямаше да сме в такава ситуация", отбеляза още Йотова.